Consultari Cotroceni
Breaking NewsPolitica

Iohannis a prezentat concluziile rapoartelor MAI si STS in cazul Caracal: Am ajuns aici pentru ca guvernele din ultimii ani au umplut tara de incompetenti in functii

Dupa sedinta CSAT, presedintele Klaus Iohannis a prezentat concluziile rapoartelor MAI si STS in cazul crimelor de la Caracal si a subliniat ca a cerut Guvernului ca pana la sfarsitul lunii august sa elaboreze o serie de masuri, norme si proceduri de reactie rapida. Seful statului a criticat interventia autoritatilor in cazul crimelor de la Caracal si s-a referit la deprofesionalizarea institutiilor.

„Aceasta drama ne arata unde este dus statul, cu institutiile lui, atunci cand pe primul loc sunt puse salvarea si protejarea infractorilor si cand deschiderea portilor inchisorilor devine grija decidentilor politici. Modificarile aduse legilor justitiei, valul de pensionari din sistemul de ordine publica si siguranta nationala, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilitati la adresa securitatii nationale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranta oamenilor”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, presedintele a cerut indreptarea legilor si promovarea in functii a unor persoane competente.

„Coruptia si incompetenta distrug statul, deprofesionalizeaza institutii. Garantarea sigurantei cetateanului trebuie sa fie prioritatea zero a intregii clase politice. Dreptul la viata este cel mai important drept al omului si este obligatoriu ca intregul proces de reparare a legilor si a institutiilor distruse in ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE sa porneasca de aici.

Am ajuns aici pentru ca guvernele din ultimii ani au umplut tara de incompetenti in functii, au dat afara prea multi profesionisti, au pus in schimb slugi si oameni incapabili.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele a prezentat concluziile rapoartelor MAI si STS din care reies deficiente grave in cazul interventiei autoritatilor la Caracal. Printre acestea se numara intarzierile nejustificate in declansarea investigatiilor, nerespectarea procedurilor interne, atitudinea refractara a lucratorilor din cadrul Politiei Romane fata de victima, dar si lipsa dotarilor atat cu mijloace de deplasare, comunicatii, cat si cu privire la tehnica in domeniul IT.

Klaus Iohannis a solicitat Guvernului ca, pana la finalul lunii august, sa elaboreze o serie de masuri, norme si proceduri de reactie rapida si corelare a tuturor institutiilor implicate, inclusiv parchete, astfel incat in situatii precum cea de la Caracal sa nu mai existe intarzieri in actiunea organelor statului.

CSAT a emis marti si hotararea pentru eliberarea din functie a sefului STS.

In cadrul sedintei membrii CSAT au aprobat, la propunerea premierului Viorica Dancila, declararea autostrazii Ploiesti-Brasov obiectiv strategic de interes national.

Membrii CSAT au avizat si propunerile de rectificare bugetara pentru institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale, in anul 2019.

Articole asemănătoare

Conducerea PSD s-a intalnit cu reprezentantii societatii civile si ai studentilor

Lucy Ionesco

Dovada ca Dragnea a colaborat cu „statul paralel: In 2014 a semnat un protocol secret de colaborare cu SRI

Ioana Badulescu

Rares Bogdan vorbeste la Jocuri de Putere cu Teodor Atanasiu despre sondajul potrivit caruia romanii vor alte partide

Lucy Ionesco