Presedintele Klaus Iohannis a promulgat abrogarea legii recursului compensatoriu, care a scos din inchisori inainte de termen peste 21.000 de detinuti, din care peste 500 au comis din nou infractiuni grave, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Proiectul initiat de PNL a fost comasat cu unul al USR, iar Camera Deputatilor a fost for decizional in acest caz.
La propunerea Ministerului Justitiei a fost adoptat si un amendament potrivit caruia vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate incepand cu 24 iulie 2012 si pana la intrarea in vigoare a acestei legi.
Ce implica anularea legii recursului compensatoriu
Abrogarea legii recursului compensatoriu, care a scos din inchisoare inainte de termen aproximativ 21.000 de condamnati, va produce efecte doar in cazul celor care vor primi condamnari de acum incolo. Cei care se afla acum in penitenciare vor beneficia in continuare de recursul compensatoriu, adica de reducerea zilelor de pedeapsa, pentru perioada pe care au executat-o pana acum, explica judecatorul Cristi Danilet la inceputul acestei luni, pentru HotNews.ro.
„Recursul compensatoriu este o lege care priveste conditiile de executare a pedepsei. O persoana trebuie deja sa fie condamnata si sa se afle intr-un penitenciar ca sa se aplice aceasta lege. Cei care sunt acum in penitenciar beneficiaza de aceasta lege pana in momentul iesirii ei din vigoare, adica pentru ceea ce au ispasit deja, nu si pentru restul de pedeapsa pe care il mai au de executat de la momentul la care intra in vigoare abrogarea. Cei care vor fi condamnati de acum incolo nu vor mai beneficia de aceasta lege pentru ca ea nu mai exista. Aceasta lege vizeaza clar persoanele condamnate si aflate in penitenciar cat timp legea e in vigoare. Prin urmare, daca legea iese din vigoare cei aflati in penitenciar vor beneficia de aceasta lege doar pana la momentul iesirii ei din vigoare, dupa care restul de pedeapsa nu va mai intra sub incidenta acestei legi. Cei care de acum incolo vor fi condamnati pentru fapte anterioare abrogarii legii nu vor beneficia de recursul compensatoriu nicio zi, pentru ca legea nu mai e in vigoare cand ei vor intra in penitenciar”, a explicat acesta.
Abrogarea nu rezolva insa situatia eliberarilor conditionate pe banda rulanta ca urmare a legii recursului compensatoriu, dintr-un motiv: actioneaza legea penala mai favorabila. Deci, de prevederile recursului compensatoriu vor beneficia in continuare toti cei aflati in momentul de fata in inchisori, solutia abrogarii fiind utila doar pentru viitor.
Pe de alta parte, legea retroactiveaza pana in 24 iulie 2012, data la care CEDO a pronuntat hotararea semi-pilot ”Iacov-Stanciu contra Romaniei”. In spatiul public au aparut deja sustineri potrivit carora de legea penala cea mai favorabila vor beneficia nu doar cei aflati acum in penitenciare, ci si cei in faza de judecata sau chiar de urmarire penala, daca fapta este comisa dupa aceasta data si pana in 19 octombrie 2017, cand a intrat in vigoare legea recursului compensatoriu.
CEDO a emis in 2017 o decizie pilot in cauza ”Rezmives si altii contra Romaniei”, suspendand judecarea celor aproximativ 8.000 de plangeri care vizau conditiile de detentie din Romania, pentru care s-au platit despagubiri de aproape 5 milioane de euro in perioada 2013-2017 catre detinutii care au castigat la CEDO.
Ministrul Catalin Predoiu atragea atentia, intr-o conferinta de presa sustinuta la sfarsitul lunii noiembrie, ca ”este vorba si de legea penala mai favorabila, discriminarile care ar aparea daca reglementam gresit”.