-6.8 C
România
23 ianuarie 2022
Klaus Iohannis
Politica

Iohannis a promulgat legea care acorda superimunitate judecatorilor CCR. Vezi ce alte legi a avizat astazi presedintele

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care modifică actul normativ care prevede că judecătorii constituţionali pot fi urmăriţi penal, însă nu pot fi arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR, informează Administraţia Prezidenţială.

Pe 25 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional proiectul care modifică Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea a Curţii Constituţionale a României.

Astfel a fost modificat articolul 66 din Lege care prevede, la alineatul (1) că „Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în textul iniţiativei adoptate.

A fost modificat şi alineatul (4), pentru punerea în acord cu decizia CCR, care prevede că „În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, Procurorul General informându-l de îndată pe preşedintele Curţii Constituţionale”.

În forma iniţială, înaintea deciziei CCR de neconstituţionalitate parţială, în textul trimis spre promulgare, alineatul (4) stipula: „În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, ministrul justiţiei informându-l de îndată pe preşedintele Curţii Constituţionale.”

De asemenea, alineatul (3) al articolului 68 a fost abrogat, tot la propunerea grupului PSD. Alineatul prevedea că: „Judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituionale, pentru un mandat complet de 9 ani.”

Klaus Iohannis a mai semnat decretul de promulgare şi pentru Legea pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

Iohannis a mai promulgat, marţi, următoarele legi:

„Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului;
Decret pentru promulgarea Legii privind acordarea biletelor de valoare;
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012;
Decret privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică -S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” prin transformare”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Stiri pe aceeasi tema

Mihai Sturzu, tinut la usa de noua conducere a PSD. Sturzu a fost singurul care a criticat candidatura unica a lui Dragnea

Cristiana Petrariu Bota

Basescu, despre spaimele lui Ponta ca guvernul Ciolos ii va distruge realizarile

Cristiana Petrariu Bota

PSD incepe sa nu mai fie credibil in ochii electoratului dur – Analist politic

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult