3.1 C
România
20 februarie 2024
Ordonanta Split TVA, care obliga firmele sa aiba cont de TVA incepand din octombrie, desfiintata de analistii financiari si de oamenii de afaceri
Economie

Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in pandemie

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite angajatorilor sa reduca la jumatate timpul de lucru si salariile angajatilor in contextul pandemiei. Concret, este vorba despre Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul pandemiei. Legea permite angajatorilor sa reduca timpul de munca al salariatilor, cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu repartizarea corespunzatoare a programului de lucru si reducerea corespunzatoare a salariului.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat marti Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul pandemiei. Legea permite angajatorilor sa reduca timpul de munca al salariatilor, cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu repartizarea corespunzatoare a programului de lucru si reducerea corespunzatoare a salariului.

In perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, „angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca al salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului”, se arata in textul ordonantei, potrivit Agerpres.

„Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, lunar, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal. Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii”, prevede legea.

Actul normativ mai stipuleaza ca, pe durata reducerii timpului de munca, salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut lunar prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut lunar aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Related posts

Televizorul Diamant, un brand de pe vremea comunismului, readus la viata de un antreprenor roman

Lucy Ionesco

Germanii, mai bogati ca niciodata, in umbra crizei elene

Lucy Ionesco

Rusia a inasprit controalele asupra produselor agricole si alimentare importate din Turcia

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult