Felix Banila este noul procuror-sef al DIICOT, presedintele Iohannis a semnat astazi decretul
Politica

Iohannis a semnat decretul privind Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori din cadrul fiscal-bugetar pe 2017

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 februarie, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017. Anuntul a fost facut de Administratia Prezidentiala. 

Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017 prevede ca plafoanele pentru soldul bugetului general consolidat si pentru cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat, exprimate ca pondere in produsul intern brut, sunt obligatorii pentru anii 2017 si 2018. Plafonul propus pentru datoria guvernamentala, conform metodologiei Uniunii Europene, este obligatoriu pentru 2017.

Va prezentam mai jos principalele prevederi din lege:

Art. 1. – Prezenta lege aprobă plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar, potrivit dispozițiilor art. 26 alin.(2) și art.29 alin.(1) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010, republicată.

Art.2. – (1) Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este atât în anul 2017 cât și în anul 2018 de -2,96%.

(2) Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 7,8% în anul 2017 și de 7,7 % în anul 2018.

Art.3. – (1) Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârșitul anului 2017, este de 40,0% din produsul intern brut.

(2) În anul 2017 plafoanele privind finanțările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, precum şi cele privind tragerile din finanțările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, sunt în sumă de 1.200,0 milioane lei fiecare. Valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual.

(3) Plafoanele, prevăzute la alin.(2), nu cuprind finanțările rambursabile destinate refinanţării datoriei publice locale, precum şi finanţările rambursabile destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv cele cuprinse în Planul Elen de Reconstrucţie şi Dezvoltare Economică a Balcanilor – HIPERB.

(4) Plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice şi de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2017, este de 8.000,0 milioane lei.

(5) În anul 2017, plafoanele nominale ale cheltuielilor totale şi ale cheltuielilor de personal, potrivit dispoziţiilor art.29, alin.(1), lit. g) din Legea nr.69/2010, republicată, sunt stabilite prin derogare de la prevederile art. 6 și 7 din
aceeași lege și sunt prevăzute în anexa nr.1.

(6) Plafoanele nominale ale soldurilor bugetului general consolidat, bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale și ale altor bugete componente ale bugetului general consolidat, în anul 2017, sunt stabilite prin derogare de la prevederile art. 6 și 7 din Legea nr.69/2010, republicată și sunt prevăzute în anexa nr.2.

(7) În anul 2017, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de – 13.915,0 milioane lei.

Art.4. – (1) Obiectivul bugetar pe termen mediu este reprezentat de atingerea unui nivel al soldului structural anual al administrației publice de -1% din produsul intern brut.

(2) Prin derogare de la art.26 alin.(3) din Legea nr.69/2010, republicată, prezenta lege nu prevede calea de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu prevăzut la alin.(1), iar nivelul plafoanelor soldului structural anual al
administrației publice este prevăzut în anexa nr.3. Ajustarea soldului structural anual al administrației publice se face începând cu anul 2019.

(3) În anul 2017 prevederile art.14 alin.(1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare, nr.69/2010 republicată nu se aplică.

Art.5. – Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale vor elabora propunerile de cheltuieli bugetare, în concordanță cu prevederile Legii nr.69/2010, republicată, precum şi cu încadrarea în plafoanele prevăzute în prezenta lege.

Stiri pe aceeasi tema

Americanofobia si euro-scepticismul, o amenintare la securitatea nationala a Romaniei? Adrian Severin a lansat o teza controversata

Cristiana Petrariu Bota

Olguta Vasilescu: Iohannis spune ca a venit PSD sa gazeze romanii. Ca neamt, sa vorbesti de gazare trebuie sa ai mult curaj

Ioana Badulescu

Legea vanatorii trebuie reexaminata de Iohannis, sustine Liviu Dragnea

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult