23.3 C
România
27 septembrie 2021
Presedintele Iohannis nu participa la sedinta solemna din Parlament dedicata implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania
Breaking News

Iohannis crede ca Brexitul va aduce oportunitati de care Romania poate profita. Ce spune despre Europa si Rep. Moldova

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la Cluj, ca Brexitul nu va duce la ruperea Uniunii Europene (UE) si va aduce oportunitati de care Romania poate profita. Prezent la o dezbatere in cadrul careia s-a discutat despre viitorul Uniunii Europene, presedintele Romaniei a declarat ca proiectul european poate progresa daca Uniunea Europeana isi va sustine proiectele strategice. Transpuse in viziune romaneasca, aceste proiecte sunt securitatea comuna, cresterea economica, crearea de locuri de munca si piata unica europeana, transmite RFI.

Klaus Iohannis a declarat ca Romania are disponibilitatea de a participa la adancirea procesului de integrare europeana. La dezbaterea organizata de grupul de reflectie Citadel si gazduita de Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Iohannis a trecut in revista relationarea cu Uniunea Europeana, cu NATO, cu Statele Unite ale Americii, dar si cu Republica Moldova.

Despre Brexit, presedintele Iohannis a spus ca, desi inca nu s-a produs, a adus dupa sine niste urmari care, de fapt, nu sunt neasteptate. Cu toate acestea, Iohannis a tinut sa sublinieze ca s-au deschis o serie de oportunitati cu aceasta ocazie, de care si Romania ar putea profita.

Iohannis vrea mai multa Europa

”Pentru noi, continuarea integrarii la nivelul Uniunii Europene ramane un obiectiv strategic, strans legat de dezvoltarea noastra nationala pe termen lung. Suntem convinsi ca proiectul European poate progresa, daca vom sustine prioritatile strategice ale Uniunii. Nu vrem pasi inapoi de la ceea ce am realizat deja si de la acele politici care asigura fundamentul Uniunii. Din contra, vom continua sa sustinem respectarea celor patru libertati fundamentale, mai ales in contextul Brexit, aderarea Romaniei la spatiul Schengen si la zona euro”, a declarat Klaus Iohannis.

In privinta adoptarii monedei euro, Klaus Iohannis a afirmat ca Romania nu ar trebui sa isi fixeze o anumita data, ci sa munceasca pentru a avea o convergenta economica reala cat mai mare cu zona euro. Apoi, presedintele si-a exprimat dezamagirea pentru ca dezbaterea tehnica legata de aderarea la Spatiul Schengen s-a transformat intr-o dezbatere politica, in conditiile in care tara noastra a indeplinit inca din anul 2011 conditiile tehnice pentru a face parte din spatiul Schengen.

Cum poate profita Romania de pe urma Brexitului

Klaus Iohannis a declarat ca, desi Brexitul inca nu s-a produs, a adus dupa sine niste urmari care, de fapt, nu sunt neasteptate. Mai mult presedintele a vorbit despre oportunitatile deschise cu aceasta ocazie, oportunitati de care si Romania ar putea profita.

”Brexitul, in sine, putem sa il vedem ca un fel de catalizator sau accelerator, atat pentru oportunitati, cat si pentru zonele problematice. Pe de alta parte, nu cred ca Brexitul va duce la ruperea Uniunii, dar nici nu cred ca va duce, in scurt timp, la o integrare mai aprofundata. Integrarea fiscala, bunaoara, nu cred ca se va produce, cum nu se va produce nici o armata comuna a Uniunii Europene”, a spus presedintele Iohannis la Cluj.

Referitor la Republica Moldova, Iohannis a afirmat ca Romania trebuie sa pastreze si sa apere caracterul special al relatiilor cu Basarabia, in special cu institutiile moldovene.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Finantelor vrea sa elimine cota unica, sa introduca impozitul progresiv si declaratiile de venit pe familie

Ioana Badulescu

Interviu cu Bianca Tudor, fondatoarea Elite Business Women: Antreprenoriatul este ca un sport extrem, nu vine cu garantii. Perseverenta este secretul in orice

Cristiana Petrariu Bota

Britanicii ar fi de acord cu organizarea unui referendum care sa decida termenii finali privind acordul Brexit

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult