Klaus Iohannis
Politica

Ce a discutat Iohannis cu sindicatele la Cotroceni

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi, cu reprezentantii confederatiilor sindicale. Discutiile dintre presedinte si liderii confederatiilor sindicale din Romania s-au desfasurat la Palatul Cotroceni in cursul diminetii, intalnirea avand loc la invitatia sefului statului, pe agenda discutiilor aflandu-se problemele care preocupa societatea romaneasca. 

UPDATE: Discutiile dintre sindicate si Klaus Iohannis au durat circa o ora. Primul care a iesit de la Cotroceni a fost Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Hossu a declarat la iesire ca au fost abordate doua probleme principale, prima legata de legea dialogului social si a doua legata de adoptarea unor masuri care sa genereze o crestere economica de 5% din PIB in fiecare an.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a transmis printr-un comunicat de presa ca va continua sa isi indeplineasca rolul de mediator in societate, invitand la discutii si alti parteneri sociali in perioada urmatoare.

Iata concluziile intalnirii, conform Administratiei Prezidentiale:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a apreciat ca sindicatele au un rol foarte important in societatea romaneasca si ca aceste consultari reprezinta un prim pas catre un dialog real, si nu unul mimat si formal, care sa conduca la rezolvarea problemelor cu care se confrunta in prezent sectorul economic, administratia publica, sistemul sanitar sau cel de educatie. (…)

Liderii confederatiilor sindicale au evidentiat in cadrul intrevederii ca este nevoie de o mai mare stabilitate legislativa in ceea ce priveste piata muncii, de o legislatie coerenta, dar si de un dialog social responsabil care sa duca la relatii de cooperare, si nu de conflict intre partile implicate.

De asemenea, reprezentantii confederatiilor sindicale si-au exprimat nemultumirea legata de faptul ca dreptul la negociere colectiva si dreptul la greva sunt, in prezent, restrictionate si conditionate. Liderii sindicali au vorbit si despre necesitatea unor politici asumate de comun acord prin dialog social in domenii precum educatia, sanatatea, apararea sau securitatea energetica”, se mai arata in comunicat.

La finalul intalnirii, seful statului a tinut sa sublinieze ca, „in sensul atributiilor sale constitutionale de mediator intre stat si societate, pentru demararea unui dialog autentic, va stabili in perioada urmatoare intalniri cu toti actorii implicati in domenii prioritare pentru Romania”, se mai arata in comunicat.

„Avem nevoie de un dialog social real in Romania. Ca mediator intre stat si societate, doresc sa asigur cadrul necesar in care vocile cat mai multor actori si institutii ale statului se fac auzite. Dupa consultarile cu partidele politice, astazi ma voi intalni cu liderii confederatiilor sindicale pentru a dezbate problemele care preocupa societatea romaneasca”, a precizat Iohannis, intr-o postare pe Facebook.

Seful statului a transmis luni invitatia catre liderii sindicali din Romania de a se intalni la Palatul Cotroceni. Astfel, la discutii au fost invitati Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Meridian, Leonard Barascu, presedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa si Iacob Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Articole asemănătoare

Klaus Iohannis va candida pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei. Anuntul a fost facut la Sibiu

Ioana Badulescu

De ce s-a retras Basescu de la conducerea PMP

Delia Ion

PROIECT AUTONOMIE UDMR: Zoltan Kovacs: Romania nu trebuie sa se teama

Lucy Ionesco