Iohannis, la bilantul MApN: Voi prezenta in Parlament o noua strategie de Aparare si voi sustine sustine ca pana in 2027 sa existe un prag minim de 2% din PIB
Politica

Iohannis, dupa sedinta CSAT: Am evaluat conflictul din Ucraina si am reconfirmat angajamentele asumate de Romania

Presedintele Klaus Iohannis a mentionat, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) desfasurata marti, ca s-a evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui in regiune si s-au reconfirmat angajamentele asumate de Romania. Totodata, Iohannis a tinut sa sublinieze ca Romania se afla la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a inceput anul trecut modificarea granitelor stabilite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

„Dupa mai bine de o jumatate de secol de pace, in apropierea granitelor noastre sunt ucisi oameni. Altii isi parasesc satele in cautarea unui refugiu. Romania se afla la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a inceput anul trecut modificarea granitelor stabilite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pasnica. Cu ocazia reunirii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii am evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui in regiune si am reconfirmat angajamentele asumate de Romania in cadrul parteneriatelor noastre strategice”, a scris pe pagina sa de Facebook Klaus Iohannis.

La randul sau, premierul Victor Ponta a precizat ca Romania este cea mai stabila si sigura tara din regiune.

„Prima sedinta CSAT de anul acesta. Climat foarte eficient, constructiv si civilizat. ‪#Romania este cea mai stabila si sigura tara din regiune!”, a scris pe Facebook Victor Ponta.

Marti dupa-amiaza a avut loc prima sedinta CSAT prezidata de Klaus Iohannis de la preluarea mandatului, intalnire la care au participat, printre altii, premierul Victor Ponta, seful SRI Eduard Hellvig, ministrul de Interne Gabriel Oprea, ministrul Apararii Mircea Dusa, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc si ministrul de Finante Darius Valcov.

In cadrul sedintei a fost dezbatuta, printre altele, situatia de securitate din Ucraina, precum si implicatiile pentru Romania.

„Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Poate cea mai importanta decizie luata de catre membrii Consiliului este legata de faptul ca in Romania vor veni forte ale armatei portugheze din cadrul NATO, in perioada mai-iunie 2015.

Forte si avioane de lupta ale armatei portugheze, in Romania – decizie in CSAT

De asemenea, in sedinta CSAT s-a discutat si despre stadiul proceselor de asociere politica si economica dintre statele din Balacanii de Vest si Uniunea Europeana.

” (…) Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest”, au explicat reprezentantii presedintiei.

Articole asemănătoare

Tariceanu si apropiatii sai din conducerea ALDE au analizat, in spatele usilor inchise, divergentele cu Liviu Dragnea si PSD

Ioana Badulescu

Ministrul Transporturilor despre protestul de la CNADNR: Sunt fosti directori, revolutionari de serviciu

Lucy Ionesco

Sedinta de Guvern – Proiecte de hotarare incluse pe ordinea de zi

Lucy Ionesco