Iohannis este „aproape hotarat” sa convoace un referendum odata cu alegerile europarlamentare din 26 mai

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 19, 2019 20:51

Iohannis este „aproape hotarat” sa convoace un referendum odata cu alegerile europarlamentare din 26 mai

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca este „aproape hotarat” sa convoace un referendum odata cu alegerile europarlamentare. Aflat la o dezbatere organizata de Festivalul OneWorld, Iohannis a afirmat ca este aproape hotarat sa organizeze un referendum pe justitie in ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

„Suntem intr-o perioada foarte importanta in care trebuie sa consolidam ceea ce am castigat, faptul ca s-a ajuns politic la acest, eu l-am denumit un accident democratic. Faptul ca s-a ajuns la un accident democratic cu un guvern tip proxy, cu un partid care a castigat pur si simplu niste alegeri si crede ca poseda Romania, arata ca ne-am relaxat prea repede sau am crezut prea repede ca politica nu ne priveste. Istoria de fiecare data ne-a aratat ca ne priveste si de cate ori am avut impresia ca nu ne priveste ne-am trezit cu o dictatura sau ceva similar. Acum nu e prea tarziu, dar daca mai stam un pic s-ar putea sa fi fost prea tarziu. Eu sunt aproape hotarat sa convoc referendum pentru data de 26 mai, cand avem alegeri europarlamentare. Aproape. Lasati-mi o marja care se datoreaza nevoii unei analize aprofundate. Nu vreau sa fac eu un refrendum pentru ceva anume. Daca fac referendum. atunci vreau sa am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din opozitie, vreau sa am parteneri si societatea civila, romanii care isi doresc sa dea un semnal clar. De o saptamana incoace lucram foarte, foarte intens”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al presedintelui, fara ca Guvernul sau Parlamentul sa poata interveni. Decizia de a declansa procesul de consultare a populatiei a venit dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constitutionala.

Presedintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justitie inca din ianuarie 2017, in momentul in care PSD a demarat atacurile la justitie prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment catre Parlament scrisori solicitand consultarea cu privire la declansarea unui referendum.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.