Politica

Iohannis i-a decorat pe Radu Jude, Cristian Mendal si Ioan Piso de Ziua Culturii Nationale

Presedintele Klaus Iohannis a decorat, vineri, o serie de personalitati din domeniul culturii, cu prilejul Zilei Culturii Nationale. In cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, au fost decorati dirijorul Cristian Mendal, regizorul Radu Jude, arheologul Ioan Piso si directorul de imagine Vasile Dragan.

Astfel, Iohannis l-a decorat pe Cristian Mendal cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pe Ioan Piso cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, pe Vasile Drăgan cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer şi pe Radu Jude cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere pentru excelenţa de care au dat dovadă în întreaga lor carieră, pentru dăruirea şi talentul cu care s-au implicat în promovarea imaginii României în lume.

Va prezentam mai jos alocutiunea presedintelui Klaus Iohannis, susținută cu prilejul ceremoniei de decorare a unor personalități din domeniul culturii.

Ziua Culturii Naţionale ne oferă prilejul decorării dumneavoastră pentru cariera excepţională şi îndelungată, pentru strălucirea talentului pe care l-aţi fructificat în confruntările artistice internaţionale, pentru exemplul pe care îl daţi generaţiilor ce vă urmează şi vă admiră.

Opera dumneavoastră se aşează în faţa lor ca un reper de profesionalism şi angajament în slujba valorilor umane fundamentale. Ea este rodul aşezării modernităţii expresiei artistice pe fundamentul bogatei tradiţii muzicale, dramatice şi cinematografice româneşti. Este reconfortant să aflăm că patrimoniul cultural al României are deopotrivă cercetători şi apărători, dar şi forţe creatoare ce-l îmbogăţesc constant. Importantele ordine naţionale pe care astăzi, în numele Statului Român, vi le-am conferit sunt o recunoaştere a valorilor perene ale naţiunii noastre.
Dumneavoastră le-aţi dat un contur ştiinţific şi o strălucire artistică deosebită.

Întorcându-mă la personalitatea celui pe care îl cinstim astăzi, Mihai Eminescu, doresc să evoc cuvintele din 1932 ale lui George Călinescu care, vorbind despre dispariţia prematură a poetului național, spunea:
„Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Dumneavoastră sunteţi, alături de suficient de mulţi alţii, dovada vitalităţii culturii româneşti, a capacităţii României de a intra cu fruntea sus în dialogul civilizaţiilor pentru a contribui prin opere nepieritoare la îmbogăţirea umanităţii. Vă îndemn să încurajăm talentele puternice şi autentice să se ridice și să poarte cu ele expresia culturii noastre.
Vă felicit şi vă mulţumesc!”

Related posts

Victor Ponta, de Ziua Nationala: La parada din 2012 am simtit cel mai mult incredere in viitor. De atunci a fost din ce in ce mai rau

Lucy Ionesco

Dacian Ciolos sustine ca PNL face parte din ”clasa politica veche” care refuza sa se reformeze: Asteapta sa cada PSD natural si ei sa le ia locul

Ioana Badulescu

Mihai Chirica a fost exclus din PSD. Odata cu el au fost scosi din partid si viceprimarul Gabriel Harabagiu si fostul deputat Sorin Iacoban

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult