Presedintele Iohannis vrea sa se adreseze Parlamentului pe tema modificarilor la Codul penal, intr-un context social tensionat
Politica

Iohannis, in Parlament: Felul in care se schimba legile in Romania produce ineficienta sistemelor

Presedintele Klaus Iohannis se adreseaza Parlamentului, miercuri, pe teme de actualitate, inclusiv cea a migrantilor. Va prezentam mai jos principalele declaratii facute de presedinte in Parlament. Premierul Victor Ponta si ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea sunt prezenti la discursul lui Klaus Iohannis. Si reprezentantul ambasadei SUA este prezent la discurs.

– Vin in fata dvs pentru a aduce in tentie probleme actuale si importante, care sunt relevante pentru relatia institutionala dintre presedinte si Parlament. Am spus si voi repeta de cate ori va fi nevoie: imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetatenilor. Sunt doua aspecte care ar trebui sa defineasca Parlamentul: o legislatie de calitate si raporturi functionale cu celelalte puteri din stat, in beneficiul cetateanului.

– Am constatat unele aspecte care pun problema calitatii si coerentei legislatiei. Doar in 2015 asurpa vechiului Cod Fiscal s-a intervenit de 13 ori. Legea Educatiei, Legea Reformei Sanatatii, Codul Muncii au fost modificare chiar de 2-3 ori in aceeasi luna. Oamenii isi doresc legi simple, care nu se schimba peste noapte. In Romania sunt in vigoare aproape 14.000 de legi. Legea administratiei publice loace a fost modificata spre exemplu de 30 de ori. Nu sunt simple statistici, in spatele cifrelor sunt oameni, cei care ne-au ales sa-i reprezentam.

– Felul in care se fac si se schimba legile in Romania este una dintre sursele profunde ale ineficientei sistemelor. Apare erodarea increderii in lege. Sa spunem punct si de la capat. Poate fi momentul zero din care sa porneasca recredibilizarea Parlamentului. Parlamentul poate sa se plaseze in centrul unui demers de asanare si simplificare a legislatiei din Romania, care sa o faca mai coerenta, mais tabila si mai predictibila.

– Doresc sa aduc in discutie de la tribuna Parlamentului tema Educatiei. Experimentele de pana acum ne-au aratat ca nici modificarile de legislatie, nici intelegerile pe hartie, nici masurile luate cu gandul la urmatoarea campanie, nu pot codnuce la transformarea profunda a Educatiei in Romania. Schimbarea de sistem ne implica pe toti. Toate schimbarile asa cum au fost facute nu au rezolvat problemele de fond, ci dimpotriva, au creat noi probleme. Daca vrem o Educatie de calitate, care respecta valoarea si performanta, va trebui sa procedam altfel si sa lucram impreuna.

In virtutatea atributiilor mele contributionale, am asumat tema Educatiei si demarez aceasta larga consultare publica. In termen de aproxiamtiv 2 ani se poate gasi un numitor comun, poate rezulta o viziune coerenta care sa ramana aceeasi dincolo de schimbarile politice. Va cer deopotriva ca membrii Parlamentului sa-mi fiti parteneri in acest proiect.

Articole asemănătoare

Dragnea, despre cresterea preturilor: Guvernul nu poate limita preturile. Puterea de cumparare a crescut cu 14% la pensionari si cu 12% la salariati

Lucy Ionesco

Tudose a demisionat din functia de premier, Paul Stanescu va prelua conducerea Guvernului in regim de interimat

Ioana Badulescu

Dezbaterile pe Legea darii in plata sunt viciate de motive electorale, considera Theodor Stolojan

Lucy Ionesco