Iohannis, in prima iesire publica din 2020: Salut ultima declaratie a presedintelui Trump. Militarii romani din Irak au fost temporar relocati intr-o locatie sigura

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 9, 2020 18:46

Iohannis, in prima iesire publica din 2020: Salut ultima declaratie a presedintelui Trump. Militarii romani din Irak au fost temporar relocati intr-o locatie sigura

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, in prima iesire publica din 2020, ca Romania saluta ultima declaratie a presedintelui american Donald Trump si condamna escaladarea tensiunilor cauzata de atacurile iraniene la ambasada SUA de la Bagdad. Totodata, seful statului a mentionat ca militarii romani implicati in proiectele de instruire a fortelor irakiene au fost temporar mutati intr-o locatie sigura. 

Iohannis a mai spus ca agravarea situatiei de securitate din Orientul Mijlociu are impact la nivel international, afectand direct securitatea Europei si a atras atentia ca noi focare de conflict nu vor calma tesiunile. In acest sens, este nevoie de coagularea eforturilor pentru a aduce pacea in regiune si prevenirea unei spirale a instabilitatii. 

“In ultimele zile, am asistat la agravarea situatiei de securitate din Orientul Mijlociu. Amplificarea tensiunilor nu e in interesul regiunii si al comunitatii internationale. Aceste evolutii au impact la nivel international si sunt relevate pentru securitatea Europei si a cetatenilor nostri. Interesele Romaniei nu au fost in mod direct afectate, ma refer in primul rand la securitatea cetatenilor nostri. Romania se coordoneaza in mod permanent la nivel NATO si UE. 
Romania a condamnat escaladarea tensiunilor cauzata de atacarea ambasadei SUA de la Bagdad”, a spus seful statului.

“Salut ultima declaratie, cea de ieri, a presedintelui Trump. Romania sustine unitatea, suveranitatea si integritatea teritoriului irakian. Nu este nevoie de noi focare de conflict, ci de coagularea eforturilor pentru a aduce pacea in regiune. Se pot examina cai pentru ca NATO sa se implice mai mult in regiune si in combaterea terorismului. 
E nevoie de prevenirea unei spirale a instabilitatii.  

Klaus Iohannis mai spus ca trebuie sa se lucreze intens in planul securitatii, dar trebuie avut in vedere si planul reconstructiei, un aspect de care Romania este interesata.

In privinta amenintarilor lansate de Garzile Revolutiei catre tarile care ofera facilitati armatei americane, respectiv ramanerea militarilor romani in Irak, Iohannis sustine ca Romania nu este vizata de aceste amenintari, insa militarii romani au fost mutati temporar intr-o locatie sigura pana la aplanarea tensiunilor.

“Nu cred ca Romania este vizata de aceste amenintari dar lucrurile trebuie luate foarte in serios. Militarii nostri care sunt implicati in proiectele de instruire a fortelor irakiene au fost temporar relocati intr-o locatie sigura unde asteapta calmarea situatiei”, a mai aratat Klaus Iohannis.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.