16.2 C
România
21 octombrie 2021
Iohannis in SUA
Politica

Iohannis in SUA: Regiunea Marii Negre este cruciala pentru securitatea euroatlantica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Summitul securitatii nucleare desfasurat la Washington, ca Romania si-a asumat patru angajamente noi in domeniul securitatii nucleare, printre acestea numarandu-se consolidarea capacitatilor nationale pentru investigatii criminalistice in domeniul nuclear si imbunatatirea transportului materialelor nucleare si radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a transportului substantelor radioactive. Totodata, Iohannis a subliniat ca regiunea Marii Negre este cruciala pentru securitatea euroatlantica.

„Am anunțat o serie de noi angajamente pe care România și le-a asumat cu acest prilej, și anume: unu — consolidarea capacităților naționale pentru investigații criminalistice în domeniul nuclear, doi — îmbunătățirea transportului materialelor nucleare și radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației și transportului substanțelor radioactive, trei — dezvoltarea și implementarea unui curs național de training pe tema culturii securității nucleare și patru — o nouă contribuție voluntară la fondul de securitate nucleară al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA)”, a spus Klaus Iohannis, citat de corespondentul Agerpres.

Presedintele Romaniei a facut referire si la provocarile de securitate cu care se confrunta regiunea Marii Negre si a subliniat ca este foarte important ca tara noastra are un program clar si face parte din grupul restrans al statelor cu capacitati nucleare relevante posesoare ale intregului ciclu al combustibilului nuclear.

„Cred că regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier. (…) Odată cu dezvoltarea ciclului complet, o țară poate să învețe, se creeze pe parcurs expertiza necesară pentru fiecare etapă în parte, începând de la chestiuni simple — mineritul, — până la chestiuni complicate — transportul, utilizarea, depozitarea după utilizare. România este una dintre țările, nu foarte multe, care chiar are această expertiză”, a completat Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a indicat că, în urma summitului, a fost convenit un comunicat care se concentrează pe etapele ulterioare de menținere a impulsului politic pe tema securității nucleare.

„Statele participante au confirmat la cel mai înalt nivel voința politică de a continua eforturile în domeniul securității nucleare și prevenirii terorismului nuclear. Am convingerea că mesajele și acțiunile țării noastre exprimate sau reconfirmate la Washington vor contribui la menținerea profilului internațional al României de stat cu o politică nucleară responsabilă și recunoscută ca atare în plan internațional”, a afirmat Iohannis.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Comisiei Europene a discutat telefonic cu Klaus Iohannis

Cristiana Petrariu Bota

Ponta: Iohannis trebuie sa nominalizeze cat mai repede premierul, un guvern interimar nu poate propune Legea Bugetului pe 2017

Cristiana Petrariu Bota

Cristian Adomnitei si Alina Gorghiu s-au intalnit in secret intr-un restaurant din Husi

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult