Presedintele Iohannis refuza propunerile de ministri facute de premierul Dancila pentru Ministerul Transporturilor si al Dezvoltarii
Breaking News Politica

Iohannis intervine in scandalul privind pesta porcina africana si trage un semnal de alarma privind modul defectuos in care PSD gestioneaza aceasta criza: Sunt consecinte extrem de grave pentru economia Romaniei

Președintele Klaus Iohannis intervine în scandalul privind pesta porcină africană si cere Guvernului să adopte de urgență toate măsurile pentru stoparea creșterii numărului de focare de pestă porcină. Tot șeful statului solicită și despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectați.

Președintele Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă serios asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus. Șeful statului acuză modul defectuos în care ”este gestionată această situație de criză” și susține că ”Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului.”

Într-un comunicat de presă, Cotroceniul amintește că fermele mari din sud-estul țării sunt pe cale să fie exterminate, fiind deja pagube de zeci de milioane de euro sau pierderi de mii locuri de muncă.

Klaus Iohannis critică dur Executivul Dăncilă și spune că este incapabil să gestioneze situația pestei porcine, care are consecințe foarte grave pentru economia românească. Tot șeful statului acuză autoritățile responsabile că nu au informat producătorii și populația, la timp și eficient, cu privire la riscurile majore ale răspândirii virusului.

”Prinsă în lupta cu Justiția, pentru a obține subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent”, spune Klaus Iohannis. Șeful statului susține că încă din 2016 Guvernul de atunci a stabilit măsurile pentru combaterea și prevenirea pestei porcine.

Numai că acum autoritățile au fost luate, încă o dată, pe nepregătite, în ciuda avertismentelor de mai bine de un an ale Comisiei Europene.

Președintele cere aplicarea tuturor normelor și măsurilor de prevenție, inclusiv asigurarea barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor. Potrivit lui Klaus Iohannis, Guvernul trebuie să explice și măsura de eliminare, în primăvară, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine.

Stiri pe aceeasi tema

Klaus Iohannis: Noi, liberalii, nu suntem asa de revolutionari cum reiese din gazete

Cristiana Petrariu Bota

500 de procurori reactioneaza printr-o scrisoare deschisa la decizia CCR in cazul Kovesi, prin care cer respectarea independentei justitiei

Ioana Badulescu

Conversia creditelor in franci la cursul istoric nu e vazuta cu ochi buni de BNR

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult