-6.3 C
România
23 ianuarie 2022
Presedintele Iohannis nu participa la sedinta solemna din Parlament dedicata implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania
Politica

Iohannis, la bilantul MApN: Consolidarea prezentei NATO in Romania, printre obiectivele pe 2016

Consolidarea prezenţei NATO în România, şi achiziţionarea de echipamente militare sunt unele dintre obiectivele cele mai importante ale acestui an, a spus preşedintele Klaus Iohannis la bilanţul ministerului Apărării. Şeful statului a adăugat că valoarea supremă a Armatei sunt oamenii şi că a ţinut în mod special să participe la acest eveniment în semn de respect pentru cei care servesc ţara sub Tricolor.

Evaluarea activităţii în 2015 şi principalele obiective pe anul acesta au fost prezentate de ministrul Apărării, Mihnea Motoc. La bilanţul MApN a participat şi premierul Dacian Cioloş.

Doi militari romani tata si fiu, impreuna in misiunea NATO din Afganistan: Am promis ca ne vom intoarce acasa amandoi sanatosi!

Discursul presedintelui Klaus Iohannis (sursa – Administratia Prezidentiala):

„Domnule Prim-ministru,
Domnule Ministru al Apararii Nationale,
Domnilor senatori si deputati,
Domnule general, sef al Statului Major General,
Doamnelor si domnilor generali, amirali, ofiteri, maistri militari, subofiteri si functionari civili,
Stimati invitati,

In primul rand, doresc sa va felicit pentru activitatea din anul 2015! Am tinut in mod special sa particip la acest bilant pentru a onora Armata si in semn de respect pentru cei care servesc sub drapelul tricolor, gata oricand sa-si sacrifice viata pentru Romania.

De fiecare data cand ma aflu in mijlocul dumneavoastra incerc o emotie speciala. Prin patriotismul dumneavoastra, militari si civili, ati facut din Armata Romaniei un exemplu.

Bilant MApN pe 2015. Presedintele Iohannis si premierul Ciolos participa la sedinta

Armata este unul dintre pilonii statului roman, o institutie fundamentala pe care romanii o privesc cu apreciere si mandrie. La fel ca si concetatenii nostri, am deplina incredere in Armata, in profesionalismul si devotamentul ei. Pentru toate acestea si pentru modul in care va faceti datoria in numele Romaniei, zi de zi, misiune de misiune, in tara sau in afara granitelor, va multumesc!

Doamnelor si domnilor,
In 2015 am facut pasi importanti pentru Armata Romaniei. Putem spune ca anul precedent a fost unul al confirmarii si consolidarii: al confirmarii angajamentelor in plan international si al consolidarii pozitiei tarii noastre in cadrul NATO, in raport cu partenerii strategici, ca aliat credibil si predictibil.

Romania a demonstrat ca isi urmareste consecvent directiile de politica externa si de securitate – Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana. Am aratat ca suntem hotarati sa fim un furnizor de securitate in regiune si ca avem initiative in acest scop. In 2015 am reusit sa reasezam viziunea noastra strategica pe baze noi si solide si am trecut de la bune intentii la actiuni concrete.

Astfel, avem astazi un acord politic cu privire la alocarea pe o perioada de 10 ani, incepand cu 2017, a 2% din PIB pentru aparare, iar bugetul din acest an furnizeaza o proiectie in directia asumata.

Avem o noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii, aprobata de Parlament, care avanseaza concepte noi, adaptate la noul context international. Avem un Plan de Implementare si un Ghid, de asemenea aprobate, care asigura aplicarea riguroasa si unitara a Strategiei Nationale de Aparare.

In acest demers, Ministerului Apararii Nationale ii revine un rol esential si am toata convingerea ca va raspunde cu profesionalism si eficienta acestor asteptari.

Tot din 2015 avem o noua lege privind planificarea apararii, care, alaturi de celelalte documente, ofera fundamentul pentru un nou model de gandire strategica la nivel national, in deplin acord cu procesele de planificare NATO.
Nu in ultimul rand, 2015 a insemnat o preocupare constanta pentru dotarea Armatei si pentru antrenarea trupelor din toate categoriile de forte, inclusiv prin exercitii complexe, nationale sau impreuna cu aliatii.

Doamnelor si domnilor,
Cred ca actiunile noastre in materie de securitate nationala si aparare, dar si demersurile in plan intern trebuie sa aiba in vedere constructia Romaniei puternice in Europa si in lume. Indiferent cate provocari avem de infruntat si cate evenimente au loc in plan intern sau extern, acesta trebuie sa ramana reperul nostru permanent.

Pentru 2016, principala miza este sa continuam si sa extindem la un nou nivel ceea ce am inceput in anul precedent.
Ma refer la punerea in practica a Strategiei Nationale de Aparare, la parteneriatele noastre strategice, in special cel cu Statele Unite, la angajamentele pe care le-am luat in plan international, in cadrul NATO si al organismelor din care facem parte.

Va trebui sa ne adaptam continuu la o realitate complexa si dinamica. Pentru aceasta vom avea nevoie de cunoastere si anticipare, de institutii eficiente si de colaborare – atat interinstitutionala in plan intern, cat si multinationala, cu aliatii si partenerii. Realitatea in care traim ne arata permanent importanta unor aliante si parteneriate strategice solide in materie de securitate si aparare.
Am toata convingerea ca anul acesta Ministerul Apararii Nationale isi va urmari si indeplini prioritatile strategice legate de consolidarea prezentei NATO in Romania, de alinierea structurii de forte si a managementului resurselor umane la standardele aliate, de achizitionarea de echipamente critice pentru mai buna inzestrare a fortelor si respectarea angajamentelor asumate prin Tintele de Capabilitati la nivel aliat, dar si de cresterea calitatii vietii personalului Armatei Romane.
Asteptarile de performanta pe care le avem de la Armata noastra trebuie insotite de asigurarea conditiilor necesare pentru cei aflati in serviciul ei, precum si de modernizarea si adaptarea sistemului educational la noile realitati. Unul dintre cele mai bune raspunsuri la actualul grad de incertitudine din mediul international de securitate il reprezinta cunoasterea si pregatirea adecvata.
Doamnelor si domnilor,
Din perspectiva politicii externe si de securitate, unul dintre cele mai importante evenimente din acest an il reprezinta participarea Romaniei la Summitul NATO de la Varsovia. Acesta a fost prefigurat de organizarea la Bucuresti, in noiembrie anul trecut, a Reuniunii la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est.
Ca Presedinte, intentia mea este ca impreuna cu toate institutiile responsabile, in special Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Externe, sa generam un mandat puternic si ambitios pentru Romania in cadrul acestui Summit, pe masura calitatii sale de aliat responsabil si credibil.
Romania sustine intarirea rolului Aliantei Nord Atlantice in domeniul apararii colective si acordarea unei atentii sporite atat provocarilor de pe flancul estic, in mod deosebit din regiunea Marii Negre, cat si celor de pe flancul sudic.
Valentele strategice ale zonei Marii Negre pentru NATO vor trebui reafirmate si concretizate prin initierea demersurilor de constituire a unei grupari navale multinationale.
De asemenea, prezenta aliata pe teritoriul national va trebui intarita prin operationalizarea si functionarea optima a structurilor aliate de comanda si control, respectiv Unitatea NATO de Integrare a Fortelor si Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est.
Angajamentele importante asumate la Summitul NATO din Tara Galilor vor trebui finalizate intr-un mod responsabil, inclusiv prin proiecte care sa vizeze constituirea de noi structuri multinationale. Acest efort va trebui sa se regaseasca la nivelul tuturor categoriilor de forte, separat, dar si la nivel doctrinar, in sensul unor concepte de cooperare.
In paralel, este nevoie de adaptarea structurii de comanda si control, de asigurarea capabilitatilor necesare, precum si de corelarea planificarii integrate cu planificarea inzestrarii si achizitiilor.
Gestionarea responsabila si eficienta a resurselor, atat pentru echipare, cat si pentru pregatire, va fi esentiala pe parcursul acestui an. Finalizarea celor doua documente majore ale Ministerului, respectiv Carta Alba a Apararii si Strategia Militara va vor ajuta in asigurarea coerentei strategice.
De asemenea, vom urmari cu atentie si finalizarea noii Strategii Globale Europene care, dupa prezentarea si aprobarea sa in Consiliul European, va trebui sa ne ofere cadrul de orientare la nivel european in domeniul securitatii pe termen lung.
Doamnelor si domnilor,
Valoarea suprema a Armatei Romaniei o reprezinta oamenii – militarii si civilii care sunt chemati la datorie in tara sau in afara granitelor, care servesc sub drapelul tricolor in teatrele de operatii si oriunde Romania are nevoie de ei, cu loialitate, profesionalism si patriotism.
Doresc, inca o data, sa va multumesc tuturor. Aveti respectul si aprecierea mea si a cetatenilor Romaniei pentru tot ceea ce faceti sub deviza „Onoare si Patrie”.
Sunt convins ca obiectivele ambitioase pe care vi le-ati asumat pentru 2016 vor fi indeplinite.
Va doresc mult succes in activitate!”.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.

Stiri pe aceeasi tema

DNA: Tariceanu ar fi primit mita de aproape 800.000 de dolari de la o companie austriaca pe vremea cand era premier

Ioana Badulescu

Guvernul sesizeaza CCR pe motiv ca Inalta Curte nu a respectat o lege modificata de PSD-ALDE atunci cand a stabilit completul care-l va judeca definitiv pe Dragnea

Ioana Badulescu

Radu Banciu atac dur la Iohannis: Sunteti un fel de Emil Constantinescu. Nu veti fi niciodata mai mult in istoria presedintilor Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult