10.3 C
România
27 octombrie 2021
Presedintele Iohannis vrea sa se adreseze Parlamentului pe tema modificarilor la Codul penal, intr-un context social tensionat
Politica

Iohannis, mesaj in Parlament: Statul nu poate da impresia unei functionari dezordonate, in care fiecare face ce vrea

Presedintele Klaus Iohannis a adresat, luni, un mesaj in plenul reunit al Parlamentului, pe teme de politica interna. Presedintele a incercat sa faca o calibrare a pozitiei de pe o treapta echidistanta, subliniind ca este foarte bine ca parlamentarii sa-si intareasca increderea in randul electoratului sau si sa le reprezinte interesele cu adevarat in Legislativ. „Va propun un altfel de an electoral, nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul al masurilor hazardate. (…) Angajamentul meu ca presedinte ramane neschimbat si cat se poate de ferm”, a spus Iohannis in discursul sau. Este al saselea discurs in Parlament al lui Klaus Iohannis de cand este presedintele Romaniei.

Totodata, Iohannis a amintit ca Romania se afla intr-o zona complicata, intr-un razboi hibrid, iar fara un Parlament atent la aceste chestiuni, care sa nu dea drumul la masuri populiste si sa nu puna presiune pe Guvern, tara noastra risca sa fie decalibrata si din nou inundata cu iluzii.

Ne aflam la debutul ultimului an de mandat pentru actualul Parlament, un an electoral. Apropierea campaniilor a atras adesea masuri care sa favorizeze o formatiune sau alta, alocari de fonduri pe culoare politica, legi niciodata aplicate. Marirea cu 50% a salariilor profesorilor din 2008 si niciodata aplicata, legalizarea migratiei alesilor locali, din pacate aplicata, vor ramane probabil intr-o nefericita istorie a masurilor legislative cu iz electoral. In 2016 aveti marea sansa de a face lucruri altfel.

Va propun un altfel de an electoral, nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul al masurilor hazardate. Ne aflam intr-un context in care apropierea finalului de mandat poate sa insemne mai multa atentie, mai multa responsabilitate si preocupare de a asculta ce isi doresc cetatenii„, a spus Iohannis.

Iata si mizele propuse de Klaus Iohannis. „Va invit sa asumam cateva mize majore, impreuna: recastigarea increderii in politica, continuarea eforturilor in domenii in care am facut progrese, va propun sa punem cateva pietre de temelie in zona marilor sisteme publice, pe care sa putem construi in 2017, indiferent cine vine la putere. Am spus ca imi doresc ca 2016 sa fie anul in care politicul sa dea un semnal clar ca a inteles asteptarile societatii. Alegerile sunt prima oportunitate, iar partidele, cele cu traditie si experienta sau cele nou aparute sunt actorii principali”, a adaugat presedintele.

Seful statului a adaugat ca schimbarea la care a facut referire vizeaza practici, mentalitati si criterii de integritate si a atras atentia asupra modului in care instabilitatea legislativa poate afecta economia tarii. Totodata, presedintele a aras atentia ca aceasta tara nu poate da impresia unei functionari haotice si dezordonate, in care fiecare face ce vrea si fiecare institutie are propria agenda.

„Schimbarea despre care vorbesc vizeaza mai cu seama practici si mentalitati, criterii de integritate, un mod mai inteligent si creativ de creare a politicilor publice. Instabilitatea legislativa in general afecteaza functionarea economiei, a societatii si ajunge sa fie o vulnerabilitate a sistemului democratic. Sunt preocupat de modul in care functioneaza ansamblul acestui stat, dar vreau sa transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei functionari haotice, dezordonate, in care fiecare face ce vrea si fiecare institutie are agenda proprie”, a mai spus Iohannis.

„Exista o agenda nationala legata de parteneriatele strategice cu SUA, NATO, UE, dar si politica de dezvoltare si afirmare nationala. Cred ca e nevoie de comunicare coordonare si colaborare la nivelul institutional pentru a urmari obiectivele nationale. Spun asta in calitate de mediator intre puterile statului precum si intre stat si societate. Puterile statului nu sunt in competitie una cu alta. O guvernare nu poate fi cu adevarat performanta fara un parlament puternic iar justitia nu poate fi puternica fara o putere executiva pe masura. A gandi puterile separat e o greseala. Romania trebuie sa se miste inainte in ansamblul ei”, a adaugat seful statului.

ALTE DECLARATII FACUTE DE KLAUS IOHANNIS:

– Suntem in intarziere in a da raspunsuri unor intrebari esentiale ale cetatenilor. Ce facem cu marile sisteme publice, educatie, sanatate, pensii, ce solutii gasim pentru sutele de mii de tineri fara bacalaureat, ce se intampla daca vom constata ca sistemul de pensii nu mai e sustenabil?

– In lumina preocuparilor pentru astfel de teme am lansat o ampla dezbatere nationala in Educatie si cercetare. Chiar daca sunt poate mai putin spectaculoase intr-un an electoral asemenea dezbateri sunt esentiale si asteptate de oameni. Aveti in mine un partener de dialog. Pe aceste subiecte avem datoria sa construim pentru Romania si sa generam acord, dincolo de stanga sau dreapta.

– La cateva capitole importante 2016 trebuie sa fie o continuare fireasca a ceea ce am consolidat anul precedent. Avem de gestionat provocari majore: criza migratiei, cresterea amenitarii teroriste, riscurile de securitate dinspre est, punerea sub intrebare a proiectului european fac din 2016 unul crucial pentru stabilitatea din regiune si pentru viitorul Europei.

Pentru Romania, 2016 intruneste toate premisele pentru a insemna o crestere calitativa a parteneriatului cu SUA, cu pregatere in domeniul economic. Am apreciat in mod deosebit demersul SUA de a creste de 4 ori bugetul pentru Initiativa pentru reasigurare europeana. Romania e si va ramane o ancora de democratie, predictibilitate si stabilitate de importanta strategica la granita estica a NATO si UE

– Avem responsabilitatea de a intari apararea nationala. Cresterea bugetuluii Apararii pana la 2% din PIB ramane esentiala. Faptul ca cele 6 noi comandamente ale aliante in Europa de Est urmeaza sa devina deplin operationale in prima parte a anului constituie un semnal evident al relevantei zone. Romania urmareste la summitul NATO confirmarea interesului pentru regiune si pentru Marea Neagra. Romania e decisa sa participe activ nu doar la identificarea solutiilor cu care se confrunta UE ci si la intarirea increderii in proiectul european.

Stiri pe aceeasi tema

Elena Udrea ii acuza pe fostii colegi de partid ca sunt „lichele”: Ati uitat cand lingeati clanta sa va sprijin sa luati functii in partid?

Ioana Badulescu

Nicusor Dan a demisionat de la Primaria Capitalei pentru a-si lua in primire mandatul de deputat

Cristiana Petrariu Bota

Ponta: Romanii au votat din nou pentru PSD – ALDE. Ghinion pentru Iohannis, noroc pentru Romania!

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult