Presedintele Iohannis, la bilantul MAI: Trebuie sa fiti modele de comportament
Politica

Iohannis participa joi si vineri la Consiliul European de vara de la Bruxelles

Presedintele Klaus Iohannis participa joi si vineri la Consiliul European de vara de la Bruxelles. Cele mai importante teme ale Consiliului European de la Bruxelles vor fi migratia, securitatea, situatia economica, precum si relatia Marii Britanii cu UE.

Joi, la Bruxelles, presedintele Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European, iar apoi la prima sesiune de lucru a Consiliului.

In cursul zilei de vineri, seful statului roman va fi prezent la cea de a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

UPDATE: Klaus Iohannis a facut o declaratie de presa pe aeroport, in care a anuntat agenda Summitului. Cele mai importante teme vor fi migratia, securitatea, situatia economica, precum si relatia Marii Britanii cu UE. Iata declaratia completa a presedintelui Iohannis:

„Astăzi şi mâine voi participa, la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiliului European. Agenda reuniunii include următoarele teme principale: migraţia, securitatea şi apărarea europeană, creşterea economică, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă. De asemenea, va fi discutat şi procesul de renegociere a relaţiei dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Gestionarea fenomenului migraţiei reprezintă o provocare importantă pentru Uniunea Europeană. Legat de acest subiect, vor fi dezbătute propunerile Comisiei Europene prezentate în cursul lunii mai, inclusiv cele referitoare la relocarea intra-UE şi extra-UE a migranţilor. Sperăm să se poată ajunge la un compromis în ceea ce priveşte modalitatea de transpunere în plan concret a principiilor solidarităţii şi responsabilităţii partajate la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu, ţinându-se cont de realităţile economice şi sociale din toate statele membre.

În domeniul securităţii şi apărării, accentul în dezbateri va fi pus pe revizuirea Strategiei de Securitate a Uniunii Europene şi lupta împotriva terorismului. Vom face o evaluare a stadiului implementării măsurilor agreate în domeniul securităţii şi apărării la reuniunea informală a Consiliului European din 12 februarie 2015. Este de aşteptat, şi noi vom susţine acest lucru, ca Summitul să decidă lansarea procesului de revizuire a Strategiei Europene de Securitate.

Vom avea şi un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene. Totodată, urmează să fie agreate Recomandările Specifice de Țară pentru toate statele membre, rezultate în urma derulării Semestrului European 2015. Vom aborda şi aspecte legate de Strategia privind piaţa unică digitală, propusă recent de Comisia Europeană. De asemenea, în cadrul reuniunii va fi prezentat raportul cu titlul «Finalizarea Uniunii economice şi monetare a Europei». Documentul a fost elaborat recent de către preşedintele Comisiei Europene în colaborare cu preşedinţii Consiliului European, Băncii Central Europene, Eurogrupului şi Parlamentului European.

În altă ordine de idei, este de aşteptat ca premierul Cameron să facă o prezentare a preocupărilor şi considerentelor Guvernului britanic privind relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, în perspectiva viitorului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Vă mulțumesc”, a spus Iohannis.

Stiri pe aceeasi tema

Legea Offshore naste noi controverse: Deputatii si-au dat seama ca poate aduce „prejudicii materiale majore statului roman”, de miliarde de euro

Ioana Badulescu

Parlamentul se reuneste pentru a gasi solutii la creditele in franci elvetieni

Cristiana Petrariu Bota

UNPR, verificata de DNA pentru ca ar fi cheltuit ilegal banii partidului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult