Klaus Iohannis, inainte saplece la Consiliul European: Romania sustine crearea unei uniuni a energiei
Politica

Iohannis: Romania va fi un partener solid al SUA in misiunile internationale

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la forumul „Noi perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite – Romania” desfasurat in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, ca Romania isi doreste ca SUA sa se afle printre primii zece investitori straini si a adaugat ca tara noastra va continua sa fie acelasi partener solid si de incredere al SUA in misiuni internationale, inclusiv cele sub egida NATO, subliniind ca o cooperare bilaterala in plan economic „este esentiala nu doar pentru stimularea cresterii economice si modernizarea Romaniei, ci si pentru oamenii americani de afaceri interesati de potentialul deosebit al tarii noastre”. Dealtfel, presedintele Iohannis a postat un mesaj si pe pagina sa de Facebook.

„Am spus delegatiei americane conduse de Michael Turner, co-presedintele Grupului de Prietenie pentru Romania din Congresul SUA, ca ne dorim ca Statele Unite ale Americii sa se afle printre primii 10 investitori straini din Romania. Pentru aceasta, putem pleca de la potentialul incontestabil al tarii noastre, care are oameni bine pregatiti si creativi si de la avantajele conferite de pozitia noastra geostrategica. Domenii precum energia, infrastructura strategica, IT-ul ar trebui sa fie prezente pe lista scurta de prioritati a investitorilor americani in Romania. Astfel Parteneriatul Strategic Romania – Statele Unite ale Americii va veni in intampinarea asteptarilor cetatenilor, va contribui la crearea de noi locuri de munca si la imbunatatirea nivelului de trai”, a scris presedintele pe Facebook.

Iohannis a declarat, in cadrul forumului, ca parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezinta un „reper fundamental al politicii externe” al Romaniei, alaturi de apartenenta la NATO si UE, subliniind ca isi doreste ca SUA sa se afle printre primii zece investitorii din tara noastra.

„Relatia privilegiata intre SUA si Romania e o garantie solida pentru stabilitatea intregii regiuni, in mod deosebit acum, in contextul geopolitic marcat de provoacari majore in vecinatatea estica si in plan global”, a aratat Iohannis.

Te-ar putea interesa si: SUA: Romanii suporta costurile serviciilor de proasta calitate si ale subventionarii companiilor prost administrate

El a aratat ca Romania va continua sa fie acelasi partener solid si de incredere al SUA in misiuni internationale, inclusiv cele sub egida NATO, dar a subliniat ca o cooperare bilaterala in plan economic „este esentiala nu doar pentru stimularea cresterii economice si modernizarea Romaniei, ci si pentru oamenii americani de afaceri interesati de potentialul deosebit al tarii noastre”.

Astfel, investitiile americane reprezinta „nu doar o sursa de finantare ci si un instrument de modernizare economica”, a continuat Klaus Iohannis, care a adaugat ca isi doreste ca „SUA sa se afle printre primii zece investitori straini din Romania”.

„Stabilitatea politica si macroeconomica pe fundalul tulburarilor din vecinatate constituie argumente puternice pentru a deveni un hub al investitiilor americane in regiune”, a declarat presedintele, afirmand ca domeniile energetic, infrastructura strategica si IT „ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritare” pentru investitii.

Klaus Iohannis a mai spus ca „Romania sustine ferm finalizarea cat mai rapida a negocierilor si incheierea acordurilor” privind acordul de liber schimb dintre Europa si SUA (TTIP) care ar avea „beneficii certe” de fiecare parte a Atlanticului. Un domeniu esential este cel energetic, in conditiile in care „energia a devenit o arma politica iar urmarirea independentei energetice este cel mai bun mijloc de aparare si prevenire a vulnerabilitatilor”

Presedintele Romaniei a mai spus ca in acest sens, „Romania poate deveni cea mai importanta destinatie de investitii pentru companiile americane in domeniul energiei”.

„Perspectiva relatiilor dintre SUA si Romania nu a aratat niciodata mai promitatoare si mai plina de speranta. Este in puterea fiecaruia dintre noi sa facem ca aceasta perspectiva sa devina realitate”, a incheiat seful statului.

Stiri pe aceeasi tema

Florin Iordache, despre jurnalistul german retinut: A incalcat legislatia si este foarte bine ca a fost retinut

Ioana Badulescu

Comisarul european Corina Cretu a aprobat alocarea a peste 34 mil. euro pentru magistrala 4 de metrou din Bucuresti

Ioana Badulescu

Mihai Tudose se declara de acord cu criticile lui Badalau la adresa lui Dragnea

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult