Iohannis: Romanii nu isi vad viitorul in afara Uniunii Europene. In timpul presedintiei Consiliului UE, Romania va avea de gestionat Brexit-ul si problema migratiei
Breaking News Politica

Iohannis: Romanii nu isi vad viitorul in afara Uniunii Europene. In timpul presedintiei Consiliului UE, Romania va avea de gestionat Brexit-ul si problema migratiei

Presedintele Klaus Iohannis spune, intr-un mesaj transmis la Adunarea Generala a Centrului European pentru Problemele Lucratorilor, ca un succes al presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene inseamna rezultate concrete pentru cetatenii europeni.

„Insa, dincolo de proiectele si demersurile palpabile, imi doresc sa putem readuce optimismul pentru cetatenii europeni”, mai spune Iohannis, adaugand ca tara noastra „este puternic atasata de principiile si valorile europene, iar romanii nu isi vad viitorul in afara Uniunii Europene”.

„Astazi, Uniunea Europeana se afla intr-un moment de rascruce. Agenda europeana este marcata de provocari multiple si incertitudini, unele cu radacini in trecut, altele care sunt rodul evolutiilor prezentului. Si pentru unele, si pentru altele, solutia nu poate veni decat din consens, din maniera in care vom reusi sa gestionam impreuna, institutii europene si organizatii ale societatii civile, dificultatile pe care le ridica climatul social-politic de pe cuprinsul continentului nostru”, afirma Klaus Iohannis, in mesajul transmis, sambata, in cadrul Adunarii Generale a Centrului European pentru Problemele Lucratorilor (European Centre for Workers’ Questions – EZA) si prezentat de consilierul prezidential Andrei Muraru.

Presedintele Iohannis arata ca Romania se afla pe ultima suta de metri in ce priveste pregatirile pentru preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, „perioada definitorie pentru viitorul proiectului european, care nu poate fi gandit in absenta valorilor si intereselor comune”. In timpul presedintiei Consiliului UE, Romania va avea de gestionat provocari majore: Brexit-ul, negocierea Cadrului Financiar Multianual post-2020 si problema migratiei, iar in primul semestru al anului viitor, vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European.

„Sunt doar unele dintre cele mai importante chestiuni pe care imi doresc sa le putem trata cu deplina seriozitate si eficienta pentru a contribui si noi la consolidarea proiectului european. Un succes al presedintiei romanesti inseamna, in definitiv, rezultate concrete pentru cetatenii europeni. Insa, dincolo de proiectele si demersurile palpabile, imi doresc sa putem readuce optimismul pentru cetatenii europeni. Pentru acest obiectiv indraznet, avem insa nevoie de un efort colectiv pentru gasirea unor solutii pentru o Uniune Europeana puternica si adaptata, care sa corespunda aspiratiilor generatiilor viitoare. Tocmai de aceea, in aceasta dificila misiune din 2019, Romania acorda o importanta deosebita dialogului social european. Trebuie sa oferim un exemplu de seriozitate si profesionalism, din partea unui stat membru UE tanar, modern si dezvoltat, constient de responsabilitatile si drepturile care ii revin in privinta gestionarii pietei muncii”, mai spune Iohannis in mesajul sau.

El subliniaza ca una dintre prioritatile asumate de Romania este consolidarea convergentei europene.

„Pentru atingerea acestui obiectiv central, un rol important il vor avea actiunile destinate ocuparii fortei de munca si intaririi drepturilor sociale. Dezvoltarea sectorului digital este, de asemenea, fundamentala pentru progresul economic, iar eforturile trebuie indreptate catre transformarea Uniunii Europene intr-un lider la nivel mondial in acest domeniu. Consider ca implicarea dumneavoastra este vitala in toate aceste proiecte si in aceasta etapa. De aceea, ma bazez pe expertiza pe care o puteti furniza si pe care, iata, o subliniez si o recunosc astazi”, arata presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului aminteste ca evenimentul de sambata are loc cu doar cateva zile inainte de implinirea unui secol de la realizarea unitatii nationale romanesti.

„In acesti 100 de ani, romanii au luptat, uneori cu pretul vietii, pentru o Romanie moderna si democratica, iar integrarea europeana reprezinta unul dintre cele mai importante proiecte din ultimul secol. De aceea, asa cum spunea recent presedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, aceasta nu este doar o sarbatoare romaneasca, ci este o sarbatoare europeana. Cresterea economica, consolidarea democratica, libera circulatie a persoanelor sunt doar cateva dintre beneficiile pe care aderarea la UE ni le-a adus. Romania este puternic atasata de principiile si valorile europene, iar romanii nu isi vad viitorul in afara Uniunii Europene. Tocmai de aceea, eforturile noastre se vor indrepta catre consolidarea proiectului european prin intarirea democratiei si a statului de drept, respectul fata de cetatean, promovarea libertatilor fundamentale”, mai afirma Iohannis.

Stiri pe aceeasi tema

PSD a facut scut in jurul lui Victor Ponta. Urmeaza o lovitura de stat care ar schimba Guvernul?

Cristiana Petrariu Bota

Noul Guvern Dancila va fi decis luni in CEx, a anuntat Dragnea, dupa ce s-a intalnit cu premierul desemnat

Ioana Badulescu

Victor Ponta a fost audiat ca martor la Inalta Curte in dosarul „Frauda la referendum”. Ce a declarat premierul la audieri

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult