Ce spune Iohannis despre drepturile romanilor in Marea Britanie, potrivit acordului Brexit aprobat in aceasta dimineata la Bruxelles
Breaking News Politica

Iohannis se afla la Bruxelles, unde discuta in format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii, dupa ce Theresa May a solicitat oficial UE sa amane Brexitul pana la 30 iunie

Presedintele Klaus Iohannis va fi prezent, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde discuta cu liderii europeni in format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana, dupa ce premierul britanic Theresa May a solicitat oficial amanarea Brexitului pana la 30 iunie. Este doar unul dintre subiectele aflate pe agenda presedintelui Romaniei in timpul vizitei sale la Bruxelles. 

Administratia Prezidentiala informeaza ca presedintele Iohannis va participa joi si la Conferinta anuala transatlantica organizata de Camera de Comert Americana din Uniunea Europeana (AmCham EU), care va avea loc la Bruxelles. Cu acest prilej, el va sublinia importanta deosebita a cooperarii transatlantice in promovarea libertatii si prosperitatii pe cele doua continente.

In continuare, presedintele Iohannis va participa la Summit-ul PPE, iar apoi la reuniunea Consiliului European. Vineri, la aceasta reuniune vor participa si premierii Islandei, Liechtenstein si Norvegiei pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Spatiului Economic European (EEA).

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, pe agenda celor doua sesiuni de lucru ale reuniunii Consiliului European se afla subiecte care se refera, in principal, la aspecte legate de ocupare, crestere si competitivitate, combaterea schimbarilor climatice, relatiile externe ale Uniunii Europene, dar si la aspecte legate de combaterea dezinformarii in contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23 – 26 mai.

Liderii europeni vor discuta in format UE27 si despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE, dupa ce Theresa May a solicitat oficial liderilor europeni sa amane Brexitul pana la 30 iunie.

Totodata, va fi facuta o evaluare a situatiei economice actuale, iar discutiile referitoare la Piata Unica se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie si comert in contextul provocarilor globale, tehnologice si de securitate.

Referitor la schimbarile climatice, liderii statelor membre vor reitera angajamentele asumate prin Acordul de la Paris si vor aborda aspecte legate de strategia Uniunii pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Liderii europeni vor discuta si despre relatiile UE – China in pregatirea summitului din 9 aprilie.

Iti recomandam si: Daca va fi Brexit fara acord, care vor fi consecintele? Britanic in Romania: Sunt dezamagit, imi e rusine de Guvernul pe care l-am votat

Anuntul lui Donald Tusk privind Brexitul poate lua o turnura dramatica. Brexit fara acord, o solutie tot mai avansata

Cele mai recente evolutii privind procesul de retragere a Marii Britanii din UE, precum si optiunile pentru perioada viitoare vor fi si ele analizate.

Presedintele Klaus Iohannis va pleda pentru continuarea eforturilor statelor membre in directia consolidarii si aprofundarii Pietei Unice in toate dimensiunile sale. Seful statului va sublinia ca „o piata digitala puternica este esentiala pentru mentinerea pozitiei Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume”.

Iohannis va evidentia si faptul ca lupta impotriva dezinformarii este esentiala in contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. In acest sens, el va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, in vederea asigurarii unui proces electoral european liber si corect.

„Presedintele Romaniei va sublinia ca obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonata a Marii Britanii din Uniune, iar tara noastra, in calitatea de Presedintie la Consiliul UE, va actiona pentru finalizarea pregatirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. In acest context, presedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea mentinerii unitatii UE27 in cadrul acestui proces”, mai precizaza Administratia Prezidentiala.

Stiri pe aceeasi tema

Ziua Cartitei, punct si de la capat pentru Grecia? Creditorii au toate sansele sa nu-si mai vada banii daca Grecia inlocuieste vechile datorii cu unele noi

Cristiana Petrariu Bota

LA MULTI ANI, ROMANIA! Parada de Ziua Nationala, desfasurare ampla de forte militare la Arcul de Triumf

Cristiana Petrariu Bota

ROMANIA ALEGE! 18 milioane de romani isi aleg primarii, consilierii locali si consilierii judeteni

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult