Presedintele Klaus Iohannis, aflat la summit-ul extraordinar de la Bruxelles, a declarat ca este multumit de felul in care Romania a recuperat stadiul de pregatire pentru preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, dupa demisia lui Victor Negrescu.
Intrebat de jurnalisti daca mai considera ca Romania nu este pregatita pentru aceasta preluare, seful statului a declarat ca lucrurile merg intr-o directie buna.
Reporter: Spuneati la un moment dat ca Romania nu este pregatita sa preia presedintia.
Presedintele Klaus Iohannis: ”La momentul in care am facut acea afirmatie asa a fost si cred ca v-ati dat seama ca s-au schimbat unele lucruri de atunci. Am primit chiar in aceasta dimineata, discutand cu doamna ambasador, cu alti reprezentanti din Bruxelles, ca lucrurile se misca. Deci avem sanse si asta am spus de atunci. Lucrurile se misca in domeniul pregatirii practice si logistice. Noi ramasesem in urma cu cateva chestiuni de logistica, de dotari, chestiuni care trebuie sa functioneze din prima zi si mi s-a garantat ca aceste lucruri care au ramas cumva nelamurite, majoritatea au fost deblocate de noul ministru si lucrurile merg intr-o directie buna.”
Cu toate acestea, premierul Viorica Dancila a fost de parere ca Victor Negrescu a facut “treaba buna” ca ministru si ca a lucrat impreuna cu acesta pentru pregatirea presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
”Nu vreau sa fac aprecieri acum asupra lui Negrescu, dar este mult mai bine acum.” – a spus, acum, Klaus Iohannis.
Pe 14 noiembrie, George Ciamba a depus, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura ca ministru delegat al Afacerilor Europene.
In urma cu aproximativ 11 zile, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este foarte ingrijorat. ”Stiti bine ca de la 1 ianuarie 2019 Romania va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene, o pozitie extrem de importanta, o pozitie extrem de onoranta, o pozitie extrem de solicitanta, mai ales pentru Guvern. Parerea mea este ca nu suntem pregatiti pentru asa ceva”, a spus Iohannis la Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania.
Romania va asuma, in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigura prin rotatie intre statele membre ale Uniunii Europene la fiecare sase luni.
In timpul exercitarii Presedintiei, Romania va reprezenta Consiliul Uniunii Europene in dialogul cu celelalte institutii europene, in special Comisia Europeana si Parlamentul European, lucrand de asemenea in stransa coordonare cu Presedintele Consiliului European in cadrul procesului decizional.
Presedintia rotativa asigura gestionarea curenta a agendei europene si prezidarea formatiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial si tehnic), cu exceptia Consiliului Afaceri Externe.