Iohannis şi Macron s-au întâlnit la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu
Breaking NewsExterne

Iohannis şi Macron s-au întâlnit la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, s-au întâlnit, miercuri, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Președintele Macron, a făcut miercuri declarații alături de omologul său român la baza militară. 

Situația din Ucraina a fost una din temele centrale de discuție. Emmanuel Macron a spus că, pentru ca Ucraina să câştige războiul, trebuie să negocieze.

„Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul”, a spus preşedintele francez.

La rândul său, Klaus Iohannis a vorbit despre securitatea alimentară.

„O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța, pe care am abordat-o în cadrul discuțiilor, a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii.

România depune eforturi susținute, multidimensionale, în sprijinul Ucrainei, prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile românești de la Dunăre. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noștri externi. Am stabilit, astfel, împreună cu domnul Președinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv”, a continuat el.

La conferința de presă comună, Klaus Iohannis a spus că a discutat cu omologul său despre aderarea României la Schengen.

„Am avut o discuție cuprinzătoare cu Președintele Macron și cu privire la perspectivele extinderii spațiului Schengen și am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen”, a spus șeful statului.

La rândul său, Macron a spus că „Franța e alături de România” și că dorește ca acest dosar să progreseze.

„Angajamentul trupelor noastre și ale celorlalți aliați demonstrează unitatea noastră și întărește securitatea în regiunea Mării Negre și a regiunii euro-atlantice. Împreună suntem mai puternici”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Articole asemănătoare

Alexei Navalny a fost transportat la un spital din Germania pentru a primi tratament

Lucy Ionesco

Controale la bancile care au dat credite in franci elvetieni

Lucy Ionesco

Modificarile la OUG 91, care ajusteaza Legea salarizarii unitare, adoptate de Camera Deputatilor. Medicii, asistentele si ambulantierii intra pe noua grila salariala

Ioana Badulescu