Turul doi al alegerilor prezidentiale 2019 va avea loc pe 24 noiembrie. Iohannis duce batalia finala cu PSD
Breaking News Politica

Iohannis va primi Premiul Charlemagne, cea mai prestigioasa distinctie internationala acordata vreodata unui om politic roman

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va fi distins, in luna mai, cu Premiul Charlemagne, considerat „cea mai prestigioasa distinctie internationala acordata vreodata unui om politic roman”, sustine europarlamentarul Siegfried Muresan.

Premiul Charlemagne pentru anul 2020 este o distinctie acordata anual personalitatilor internationale care se remarca in promovarea valorilor europene. Iohannis se alatura unui grup select de lideri care au mai primit acest premiu.

Premiul Charlemagne va fi acordat in orasul Aachen din Germania. Printre laureatii acestei distinctii se numara Papa Francisc, Papa Ioan Paul al II-lea, Antonio Guterres, secretar general al ONU, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Emmanuel Macron, presedintele Frantei sau Bill Clinton, presedintele Statelor Unite.

Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 de municipalitatea din Aachen (oras din vestul Germaniei) unor personalitati care contribuie la unitatea europeana sau la cooperarea intre tarile europene.

Presedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a explicat intr-o conferinta de presa ca aceasta distinctie este menita sa-l incurajeze pe Iohannis sa continue sa conduca tara sa pe calea europeana.

Acesta s-a referit la Romania ca fiind o tara in care „a reusit sa se impuna o dictatura brutala” si care a trecut prin „dezamagiri” in relatia cu Occidentul, dar care a devenit, si prin eforturile lui Iohannis, „cea mai europeana din Europa de Sud-Est”.

Iohannis „este un mare luptator pentru justitie, pentru protejarea minoritatilor si diversitate culturala, precum si un important mediator si constructor de punti intre societatile europene din Est si din Vest”, a mai spus Jurgen Linden, citat de Agerpres.

Prin acordarea acestei distinctii presedintelui Romaniei, se recunoaste rolul central avut de Klaus Iohannis in pastrarea directiei europene a Romaniei intr-o perioada in care in alte state est europene apar lideri populisti si antieuropeni. Acest premiu acordat Presedintelui Romaniei este un prilej de bucurie pentru fiecare roman. Felicitari, Klaus Iohannis!”, afirma Siegfried Muresan.

„Foarte mult a contat in ochii juriului implicarea presedintelui Iohannis pentru apararea valorilor europene si a statului de drept”, afirma el.

„Presedintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasa distinctie internationala pe care a primit-o vreodata un om politic roman, Premiul Charlemagne. Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi si cel mai prestigios premiu acordat pentru contributia la unificarea europeana”, afirma Siegfried Muresan, sambata, intr-o postare pe Facebook.

Premiul se acorda incepand cu anul 1950 in orasul german Aachen.

„Foarte mult a contat in ochii juriului implicarea presedintelui Iohannis pentru apararea valorilor europene si a statului de drept. Acordarea acestei distinctii Presedintelui Romaniei este un semn foarte puternic al unitatii Europei si al rolului central pe care tarile din Europa de Est il au astazi in Uniunea Europeana”, spune Muresan.

El adauga ca, deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis si-a exercitat mandatele sub semnul integrarii europene. Sibiul a fost in anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturala Europeana.

„Prin acordarea acestei distinctii presedintelui Iohannis, se recunoaste rolul central avut de Klaus Iohannis in pastrarea directiei europene a Romaniei intr-o perioada in care in alte state est europene apar lideri populisti si antieuropeni. Acest premiu acordat Presedintelui Romaniei este un prilej de bucurie pentru fiecare roman. Felicitari, Klaus Iohannis!”, afirma Siegfried Muresan.

El enumera laureati ai Premiului Charlemagne din anii anteriori: Papa Francisc – 2016, Papa Ioan Paul al II-lea – 2004, Antonio Guterres, secretar general al ONU – 2019, Angela Merkel, cancelarul Germaniei – 2007, Emmanuel Macron, presedintele Frantei – 2018, Donald Tusk, prim ministrul Poloniei – 2010, Bill Clinton, presedintele SUA – 2000, Jacques Delors, presedintele Comisiei Europene – 1992, Roman Herzog, presedintele Germaniei – 1997, Francois Mitterrand, presedintele Frantei – 1988, Helmut Kohl, cancelarul Germaniei – 1988, Vaclav Havel, presedintele Cehiei – 1991, Winston Churchill, prim ministrul Marii Britanii – 1955, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei – 1954, Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European – 2014, Martin Schulz, presedintele Parlamentului European – 2015.

Stiri pe aceeasi tema

Adriana Saftoiu: PNL nu e mai prejos decat PSD. Sper ca multi sa se abtina sa il mai atace pe Dragnea. Sustinem ce vrea conducerea

Ioana Badulescu

Ce spune PSD despre posibilitatea ca Legea darii in plata sa fie retrimisa in Parlament

Cristiana Petrariu Bota

PSD renunta la mitingurile din 9 decembrie dupa moartea Regelui Mihai

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult