Presedintele Romaniei le-a cerut liderilor UE crearea unor coridoare umanitare pentru repatrierea romanilor blocati in strainatate
AlegeriBreaking NewsPolitica

Iohannis, validat de CCR pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei: Votul acordat de romani reprezinta o mare responsabilitate

Klaus Iohannis a fost validat de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pentru un nou mandat. O sedinta solemna a fost convocata in acest sens, prilej cu care Klaus Iohannis a facut o serie de declaratii. In opinia sa, „drumul ales de romani are un singur sens, la care trebuie sa se alinieze si autoritatile”.

Declaratiile presedintelui ales Klaus Iohannis:

„Votul pe care mi l-au acordat romanii pentru un nou mandat de Presedinte al Romaniei reprezinta pentru mine o onoare deosebita si, in acelasi timp, o mare responsabilitate.

Primul meu mandat de Presedinte, care se va incheia in mod oficial in foarte scurt timp, a fost unul plin de provocari. Timp de cinci ani, am ramas permanent conectat la problemele reale ale societatii, iar prin actiunile mele m-am opus cu fermitate acelor tendinte regresive pe care le-am considerat un real pericol pentru democratie.

Ne aflam la 30 de ani de la momentul in care romanii au decis sa-si proiecteze viitorul in democratie, iar constructia constitutionala a raspuns acestui deziderat, instituind mecanisme de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale si de buna functionare a autoritatilor statului.

Este imperativ ca actorii statali care insufletesc aceasta constructie sa actioneze in beneficiul natiunii romane. A veghea la respectarea Constitutiei si a-i garanta suprematia, in spiritul si litera sa, ca ultima bariera in fata derapajelor de la regulile democratice, sunt de o importanta vitala.

In toate activitatile lor, autoritatile publice trebuie sa actioneze cu buna credinta si sa dea dovada de un atasament autentic fata de Legea fundamentala si fata de valorile democratice.

In virtutea rolului constitutional al Presedintelui Romaniei, voi actiona pentru o mai buna functionare a autoritatilor si institutiilor publice, pentru ca acestea sa fie cu adevarat in slujba romanilor. Voi continua sa fiu un aparator ferm al respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, al valorilor supreme consacrate in Constitutie, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din Decembrie 1989, aparate cu jertfa de sange in urma cu 30 de ani.

Voi veghea in continuare la respectarea Constitutiei si voi sustine si in viitor, cu toata hotararea, valorile statului de drept si parcursul european al Romaniei. Acestea sunt nu doar principiile care mi-au calauzit intotdeauna actiunile si deciziile, dar si directia in care, nu o data, ci de trei ori in acest an – la alegerile europarlamentare, cu ocazia referendumului pentru justitie si la alegerile prezidentiale – romanii au aratat ca vor sa mearga tara noastra. Drumul ales de romani este unul cu un singur sens, la care, prin activitatea lor, trebuie sa se alinieze toate autoritatile statului.

Romania este un stat de drept, iar romanii sunt o natiune cu reflexe profund democratice, astfel ca cei care au girat asaltul asupra independentei justitiei au primit cea mai severa si legitima sanctiune prin votul oamenilor. Este cel mai puternic semnal ca toti decidentii politici si institutionali trebuie sa isi asume ca inalienabile principiile ca nimeni nu este mai presus de lege si cel al colaborarii loiale intre autoritatile publice.

Dezvoltarea societatii noastre nu este despre persoane sau functii, ci despre datoria de a face bine tarii noastre, contribuind direct la progresul Romaniei, investiti fiind cu increderea romanilor. Si sunt convins ca, pe temelia valorilor democratice pe care le-am aparat in toti acesti ani, vom construi Romania puternica si prospera, si normala pe care ne-o dorim!”

ACTUALIZARE. Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat ca CCR a decis, in unanimitate de voturi, sa valideze alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte.

Sedinta are loc dupa ce Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale din 2019, turul al doilea. Astfel, candidatul PNL, Klaus Iohannis, a obtinut 66,09% din numarul de voturi valabil exprimate, iar reprezentantul PSD, Viorica Dancila, 33,91% din voturi.

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Mircea Preotescu, a precizat ca Iohannis a obtinut 6.509.135 de voturi valabil exprimate, iar Dancila – 3.339.922, potrivit rezultatului final la alegerile prezidentiale.

Alaturi de Klaus Iohannis sunt prezenti premierul Ludovic Orban si mai multi membri ai Guvernului si parlamentari liberali.

Articole asemănătoare

SONDAJ INSCOP PRIMARIA CAPITALEI: Preferatul PNL, Cristian Busoi, ocupa abia locul 4

Lucy Ionesco

Ce scrie presa internationala despre condamnarea lui Liviu Dragnea. AFP: O lovitura puternica la adresa ambitiilor lui de a ramane stapanul jocului

Ioana Badulescu

ROMANIA A ALES! Prezenta la vot de 39,4% la nivel national, pe Bucuresti – 41,6%. UPDATE

Lucy Ionesco