8.8 C
România
30 octombrie 2020
Klaus Iohannis
Politica

Iohannis vrea sa infiinteze structuri NATO la Bucuresti, pentru care cere aprobarea Parlamentului

Presedintele Klaus Iohannis cere aprobarea Parlamentului pentru infiintarea a doua structuri NATO in Bucuresti. Este vorba de Comandamentul international de divizie si Unitatea de integrare a fortelor Aliantei. Iohannis a trimis luni o scrisoare prin care cere aprobarea Parlamentului pentru deschiderea in Bucuresti a celor doua structuri NATO.

Iohannis a solicitat, într-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti, conducerea Camerei trimiţând, luni, cererea la Birourile reunite.

„Vă adresez rugămintea ca, în temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni saun tranzitul forţelor armatestrăine pe teritoriul României, să supuneţi spre aprobare Parlamentului României înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, sub denumirea MULTINATIONL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti”, se arată în scrisoarea presedintelui.

Iohannis precizează în scrisoare că „în contextul crizei din Ucraina, al acţiunilor agresive ale federaţiei Ruse în regiune şi a măsurilor NATO prin care se doreşte reconfigurarea posturii militare strategice de apărare şi descurajare a Alianţei, summitul NATO din Marea Britaniea reprezentat un reper pentru testarea solidarităţii Aliate nîn cee ace priveşte reafirmarea angajamentului pentru apărarea colectivă”.

În scrisoare se mai menţionază că pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite la summit trebuie constituite, pe teritoriul aliaţilor din Est (România, Bulgaria, Polonia şi cele trei ţări baltice), a Unităţilor de integrare a Forţelor NATO şi acceptarea ofertei României de constituire şi operaţionalizare a Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est.

„Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est va prelua coordonarea entităţilor Unităţii de integrare a Forţelor NATO dispuse pe teritoriul României şi Bulgariei, fiind în măsură să asigure comanda şi controlul într-o opreraţiune de tip art.5 în flancul de sud est al zonei de responsabilitatea NATO şi va fi pus la dispoziţia Alianţei începând cu anul 2016- capacitatea de operaţională iniţială şi în 2018- capacitatea operaţională finală”, se mai arată în scrisoare.

Ministrul roman de Externe explica, intr-un interviu acordat HotNews.ro la inceputul acestui an, ca Unitatea de Integrare a Fortelor are ca rol sprijinirea fortei de reactie rapida a NATO, care va fi formata din cateva mii de oameni, cu capacitate de desfasurare in teren in foarte scurt timp.

Aceasta forta de interventie rapida „are nevoie de aceste centre de comanda si control la nivel local in fiecare stat din flancul estic pentru a putea sa fie usor desfasurata, pentru a se putea face planurile de desfasurare din timp, pentru a se gasi diversele variante de actiune si pentru a dirija activitatea, nu doar in ceea ce priveste o eventuala actiune reala, dar si pentru exercitii care se vor face pentru cresterea capacitatii operationale a acestor forte de reactie rapida”.

Stiri pe aceeasi tema

Proiectul de rectificare bugetara va fi prezentat, astazi, de premierul Viorica Dancila: Sunt in plus 6 miliarde de lei

Ioana Badulescu

Dragnea a fost reconfirmat presedinte PSD: O retragere a mea poate destabiliza partidul

Cristiana Petrariu Bota

Secretarul general al Guvernului: Decizia unei reorganizari guvernamentale apartine coalitiei care, in mod sigur, a gandit si pasii urmatori

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult