Ion Cristoiu: Pentru a fi la moda, multi jurnalisti si politicieni au preluat mesajul JE SUIS CHARLIE
Politica

Ion Cristoiu, despre Valeri Kuzmin – noul ambasador al Rusiei la Bucuresti: Rusia a schimbat iarna romaneasca cu cea siberiana

Inlocuirea ambasadorului Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, genereaza discutii ample in mediul public din Romania. Jurnalistul Ion Cristoiu face o analiza, pe blogul sau, cu privire la numirea lui Valeri Kuzmin in locul lui Oleg Malginov, despre care crede ca este mai degraba un „purtator de sabie” decat un „purtator de ramura de maslin”. Valeri Kuzmin este recunoscut pentru pozitiile sale dure fata de cei considerati dusmani ai Rusiei, considera jurnalistul, care completeaza ca Rusia a schimbat iarna romaneasca cu iarna siberiana.

Ion Cristoiu subliniaza ca Oleg Malginov a implinit cinci ani de mandat la Bucuresti si, desi i se putea reinnoi mandatul, Moscova a decis sa nu faca acest lucru ori pentru ca avea nevoie de el in alta parte, ori pentru ca avea nevoie de un altfel de ambasador la Bucuresti.

Noul ambasador rus,Valeri Kuzmin, este recunoscut pentru pozitiile sale dure fata de cei considerati dusmani ai Rusiei, mai adauga Ion Cristoiu, care este convins ca numirea lui Valeri Kuzmin nu este deloc intimplatoare.

„Locul unui ambasador purtator de ramura de maslin ii ia locul un ambasador purtator de sabie. Pentru Moscova, incercarea de a schimba iarna cu primavara in relatiile cu Bucurestii s-a dovedit un esec. De aceea, Moscova a trimis un ambasador cu misiunea de a schimba iarna cu o alta iarna. Altfel spus, de a schimba iarna romaneasca cu iarna siberiana”, mai sustine jurnalistul.

Te-ar putea interesa si: Ce spune Ion Cristoiu despre aparitia primei doamne Carmen Iohannis in egari strinsi pe fund, cu bucile la vedere

INTERVIUL CU PRINTUL NICOLAE REALIZAT DE ION CRISTOIU I-A DEZAMAGIT PE AMATORII DE „STIRI SOC”

Fostul profesor al lui Ion Cristoiu traieste intr-o masina de 10 ani

Va prezentam mai jos analiza integrala a lui Ion Cristoiu cu privire la inlocuirea lui Oleg Malginov cu Valeri Kuzmin.

„Preocupati de palpitatiile Codrutei Kovesi la primirea unei tinichele frantuzesti (daca ne gindim la cite decoratii a primit Nicolae Ceausescu si cu toate acestea a fost impuscat la Tirgoviste, intelegeti de ce nu dau doi bani nici pe Legiunea de Onoare), de razboiul dintre SIE si Klaus Iohannis, declansat de scurgerea de loc intimplatoare in presa a unor informatii mai vechi, de parfumarea de catre PNL a imputiciunii care a fost esecul la Locale, de rafala de procese deschise de Nicusor Dan, intr-un efort de a recupera procesele neincepute din cauza campaniei electorale, de cele patru toalete de la Luxemburg ale Ravasitoarei, am trecut cu vedere o stire care se destainuie la o iscodire mai atenta drept una de Breaking News: Moscova l-a inlocuit in postul de ambasador la Bucuresti pe Oleg Malginov cu Valeri Kuzmin! Mai mult ca sigur la lectura acestei asertiuni multi cititori vor tresari nedumeriti: De unde si pina unde un Breaking News in inlocuirea unui rus cu altul? Din ce stiu romanii despre rusi, amindoi ambasadorii beau votca si maninca blinele. Pe 15 iunie 2012, lui Oleg Malginov i-am luat primul interviu tv din presa romana. Asa cum am scris dupa interviu, trimiterea lui Oleg Malginov in Romania n-a fost intimplatoare. Scriam despre asta in comentariul din Evenimentul zilei, 28 octombrie 2012:

„Intr-un interviu pe care mi l-a acordat, in 15 iunie 2012, pentru emisiunea La Taifas cu Ion Cristoiu, de pe B1Tv, Oleg Malghinov, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, dezvaluia, raspunzind unei intrebari despre mandatul primit la plecarea spre Bucuresti, ca Dmitri Medevedev, seful statului rus la acea vreme (februarie 2012), i-a zis: „Trebuie sa schimbam anotimpul, fiindca relatiile au nevoie de incalzire”. Afirmatia despre schimbarea anotimpului nu era o simpla politete diplomatica. Relatiile romano-ruse au fost, in ultimii ani, racoroase, pentru a deveni in 2011, dupa decizia de instalare a scutului american antiracheta, reci de-a binelea. Pe parcursul taifasului, ambasadorul a reusit sa ma convinga ca Federatia Rusa chiar avea nevoie de o incalzire a acestor relatii. Nu de amorul artei, ci de amorul capitalismului rusesc. Care capitalism, finantator al politicului, se da de ceasul mortii ca sa patrunda si pe piete considerate pina acum apanajul Occidentului. Mi-am dat seama, stind de vorba cu ambasadorul, ca pina si trimiterea domniei sale (diplomat cu un indelung stagiu la Geneva, la Drepturile Omului), tinea de vointa unei imbunatatiri spectaculoase a relatiilor dintre Moscova si Bucuresti. Romanilor trebuia sa li se infatiseze un diplomat rus de alta factura decit diplomatul sovietic brejnevist, nu prea deosebit de soldatul rus din 1944, caruia i se punea in seama: Davai ceas! Davai Palton!

Documentarul Capcana Europeana, difuzat de Rusia la scurt timp dupa ce Putin a anuntat ca a luat in colimator Romania

Am urmarit cu atentie, stiind despre ce-i vorba, activitatea ambasadorului Oleg Malghinov din iunie pina acum. Nu mi-a scapat, desigur, o anume febrilitate a miscarilor pe scena romaneasca: interventii publice, vizite la Guvern, intilniri cu demnitari si politicieni”. Asa cum se vede si din textul meu din 2012, Oleg Malginov nu fusese ales intimplator sa reprezinte Rusia la Bucuresti. Prin toate notele personalitatii sale era ambasadorul corespunzator efortului facut de Moscova de „a schimba anotimpul” in relatia cu Romania. De la iarna se preconiza trecerea la primavara. Oleg Malginov a implinit cinci ani de mandat la Bucuresti. I se putea reinnoi mandatul. Poate ca nu i s-a reinnoit, pentru ca Moscova avea nevoie de el in alta parte. Sau poate nu i s-a reinnoit, pentru ca Moscova avea nevoie de un altfel de ambasador la Bucuresti. In numarul urmator voi publica in exclusivitate stenograma emisiunii despre Romania de la postul tv de la Moscova Rossia 1. Despre aceasta emisiune au aparut in Romania unele informatii. Nici o informatie nu poate tine loc stenogramei pentru a intelege ostilitatea Moscovei fata de Romania lui 2016. Noul ambasador, Valeri Kuzmin, e recunoscut pentru pozitiile sale dure fata de cei considerati dusmani ai Rusiei. Daca ne gindim la personalitatea lui Oleg Malginov, la antipatia fata de romani degajata de stenograma emisiunii (o sa va convingeti cind o s-o cititi), numirea lui Valeri Kuzmin nu e intimplatoare. Locul unui ambasador purtator de ramura de maslin ii ia locul un ambasador purtator de sabie. Pentru Moscova, incercarea de a schimba iarna cu primavara in relatiile cu Bucurestii s-a dovedit un esec. De aceea, Moscova a trimis un ambasador cu misiunea de a schimba iarna cu o alta iarna. Altfel spus, de a schimba iarna romaneasca cu iarna siberiana”.

Stiri pe aceeasi tema

La alegerile locale din 2020, PSD ar putea avea candidati comuni cu Pro Romania

Cristiana Petrariu Bota

Amendamentele la Legea bugetului si la OUG 114 sunt analizate de Guvern, inainte de asumarea raspunderii in Parlament

Cristiana Petrariu Bota

Motiunea PNL „Votul prin corespondenta” va fi depusa pe 5 iunie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult