Ion Cristoiu: Pentru a fi la moda, multi jurnalisti si politicieni au preluat mesajul JE SUIS CHARLIE
Politica

Ion Cristoiu, despre vizita lui Ciolos la „comunistii” din Vietnam: Ce investitii, o pravalie de orez?

Jurnalistul Ion Cristoiu comenteaza, pe blogul sau personal, despre vizita premierului Dacian Ciolos in Vietnam. „Dupa ce, in ultimii ani, Binomul SRI-DNA a reusit sa lichideze orice urma de capitalism romanesc, premierul Dacian Ciolos s-a dus pina la Hanoi pentru a-i invita pe comunistii vietnamezi sa edifice capitalismul in Romania!”, este titlul materialului scris de Ion Cristoiu.

„In ultimii ani, Binomul SRI-DNA a reusit sa lichideze orice urma de capitalism romanesc cu o rapiditate care a depasit-o pe cea cu care Securitatea din anii Anei Pauker a gata proprietate privata. Iar premierului Dacian Ciolos nu i-a ramas decit sa bata drum pina la Hanoi pentru a-i invita pe comunistii vietnamezi sa edifice capitalismul in Romania!”, scrie Cristoiu.

„Cu ce investitii de capital strain sa vina „oamenii de afaceri vietnamezi” in Romania? Cu o pravalie de orez? Cu un atelier de palarii de paie? Convins ca e absurd, mi-am zis ca primele rinduri ale discursului sint un truc de cistigare a bunavointei gazdelor comuniste, care gazde, inchizind ochii la faptul ca Dacian Ciolos intruchipeaza capitalismul exploatarii omului de catre om, l-au primit cu onoruri”, mai scrie jurnalistul.

Va prezentam mai jos textul integral.

„Pe vremuri cind, mai tinar fiind, nutream sperante desarte, am scris in citeva rinduri ca, desi comunist, visez la momentul in care, intr-una din tarile lumii, s-ar organiza demonstratii sub sloganul Nu ne vindem tara romanilor!, miscari iscate, din cite se poate intelege, de patrunderea pe pietele tarii respective a marilor companii romanesti, initiate si inflorite in capitalismul postdecembrist. Asociam, din cite se desluseste, capitalismul cel atit de mult cintat in soapta inainte de 1989 cu ivirea si dezvoltarea unor puternice firme romanesti, care, dupa ce-au pus stapinire pe pietele din Romania, alungind, prin concurenta, firmele occidentale, au pornit-o de-a lungul si de-a latul planetei, pentru a pune stapinire si pe alte piete. Cum eu, desi comunist, vedeam in asta un temei de a fi mai mindru ca un american, se intelege c-am tresarit aflind ca Dacian Ciolos, plecat in vizita in Republica Socialista Vietnam (curios, in Presa noastra aservita, cind vine vorba de turneul premierului, precizarea din titlu de la ONU dispare, raminind doar vizita in Republica Vietnam!), a tinut un discurs in deschiderea Forumului de afaceri romano-vietnamez. Stiam din vizitele presedintilor americani, francezi, din cele ale cancelarului Germaniei, ca intr-un asemenea turneu, precum cel dintr-o tara ca Republica Socialista Vietnam, un lider al unei tari membre a UE ia cu el un puternic grup de oameni de afaceri.

De ce-i ia cu el? Ca sa-i recomande unor conducatori de economie de stat cum sunt comunistii vietnamezi. Ca sa obtina, in schimbul cadoului care e pentru liderii comunisti vizita unui premier al unei tari capitaliste, membre a UE, precum Romania, avantaje pentru firmele romanesti. Prin urmare, aflind ca la Hanoi s-a deschis Forumul de afaceri romano-vietnamez, m-am napustit in cautarea Discursului tinut de premierul Dacian Ciolos la deschiderea manifestarii. Si gasindu-l, am aflat ca premierul Dacian Ciolos s-a adresat „oamenilor de afaceri vietnamezi” invitindu-i sa vina sa investeasca in Romania, aratindu-le ce mare avantaje ar fi pentru ei sa patrunda pe piata romaneasca. La lectura celor sustinute de Dacian Ciolos nu mi-a venit sa cred ochilor. Nu se poate! Nu cred ca premierul Dacian Ciolos a batut atita drum pentru a-i convinge pe „oamenii de afaceri” vietnamezi sa vina si sa investeasca in Romania. In primul rind, Vietnamul e o tara comunista exemplara, cu un partid unic si cu un sef care nu e seful statului, ci secretarul general al Partidului Comunist. E drept, in stil pereistroskist comunistii vietnamezi se joaca si ei nitel de-a capitalismul. Care capitalism e facut de secretarii de partid. Parca si-l vad venind in Romania pe post de mare capitalist si beneficiind de facilitatile acordate de noi investitiilor straine pe secretarul de partid al provinciei Hanoi!

In al doilea rind, cu ce investitii de capital strain sa vina „oamenii de afaceri vietnamezi” in Romania? Cu o pravalie de orez? Cu un atelier de palarii de paie? Convins ca e absurd, mi-am zis ca primele rinduri ale discursului sint un truc de cistigare a bunavointei gazdelor comuniste, care gazde, inchizind ochii la faptul ca Dacian Ciolos intruchipeaza capitalismul exploatarii omului de catre om, l-au primit cu onoruri. Dar, nu, nu ma inselam. Dacian Ciolos s-a adresat doar „oamenilor de afaceri” vietnamezi. Pentru el, oamenii de afaceri romani, cei pentru care un premier roman trebuie sa le fie lobbyst pe plan international, nu exista. Ma pregateam sa ma napustesc asupra lui Dacian Ciolos pentru aceasta tratare cu dispret a capitalistilor romani. Si deodata mi-am dat seama. Doamne, idiot mai sunt! Care oameni de afaceri romani? Care firme romanesti pentru care premierul sa mearga in Vietnam ca sa le faca lobby? Care capitalism romanesc? In ultimii ani, Binomul SRI-DNA a reusit sa lichideze orice urma de capitalism romanesc cu o rapiditate care a depasit-o pe cea cu care Securitatea din anii Anei Pauker a gata proprietate privata. Iar premierului Dacian Ciolos nu i-a ramas decit sa bata drum pina la Hanoi pentru a-i invita pe comunistii vietnamezi sa edifice capitalismul in Romania!

N.B. Bogdan Iacob de la InPolitics.ro a sesizat si denuntat dublul standard al Diviziei Presa a Politiei Politice Prezidentiale, in frunte cu Marele regiment care e Digi 24. Cind Victor Ponta a facut o vizita in China ofiterii acoperiti din presa au sarit din cazarmile care sint azi redactiile si i-au dat fostului premier cu epoletii in cap, pentru c-a indraznit sa viziteze China comunista. Dacian Ciolos a vizitat Vietnamul comunist. Ofiterii acoperiti nu numai ca nu l-au criticat, ba, dimpotriva l-au laudat ca reia traditionalele relatii de prietenie cu poporul vietnamez!”

Stiri pe aceeasi tema

Premierul Ciolos a votat la Zalau: Cei care merg astazi la vot sunt cei mai indreptatiti sa conteste viitorul Parlament

Cristiana Petrariu Bota

Negocierile din USL au esuat. PNL s-a retras de la Vila Lac 1 fara declaratii de presa

Cristiana Petrariu Bota

Candidatul PSD la alegerile prezidentiale, prezentat in sondajele partidului. Tariceanu are sanse tot mai mici sa fie candidatul coalitiei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult