Ion Iliescu
Politica

Ion Iliescu, anchetat in secret in cazul inchisorilor CIA din Romania

Ancheta in cazul inchisorilor CIA din Romania continua. Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a fost audiat in mare secret la Parchetul General in dosarul inchisorilor CIA. Audierea lui Ion Iliescu s-a produs in urma cu doua luni, transmite Realitatea TV, care precizeaza ca Ion Iliescu a trimis o scrisoare Parlamentului European in care sustine din nou ca Rominia nu a ”cazat”detinuti ai CIA.

Ancheta in jurul inchisorilor CIA din Romania vizeaza posibila existenta a unui centru special american unde ar fi fost detinuti mai multi suspecti acuzati de terorism. Ion Iliescu a aratat ca nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva.

Ion Iliescu a transmis, luna trecuta, presedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, o scrisoare prin care isi exprima „regretul” ca nu s-a putut intalni cu delegatia comisiei care se afla la Bucuresti pentru a se informa in legatura cu presupusele inchisori CIA si isi precizeaza pozitia fata de aceasta problema.

Inchisori CIA in Romania. Detention Site Black, inchisoarea secreta din Romania – Washington Post

„Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. Tin sa specific extrem de clar acest lucru. Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori ale CIA, in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti. Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva. Am declarat public, si imi mentin aceasta declaratie: nu as fi aprobat niciodata infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei”, se arata in scrisoarea lui Ion Iliescu.

Fostul presedinte al Romaniei a mai aratat ca a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu stie sa existe plangeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul Romaniei.

„Am luat cunostinta de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de catre CIA. Nu stiu sa existe plangeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul Romaniei. Daca exista, Justitia trebuie sa-si faca datoria. Este dreptul victimelor sa obtina compensatii pentru suferintele indurate. Am declarat public ca violenta nu se combate cu si mai multa violenta, ca trebuie sa ne adresam cauzelor profunde, ce genereaza acte teroriste”, se mai arata in scrisoare

Stiri pe aceeasi tema

Basescu: Brancusi si opera lui nu au contat, a fost o campanie de imagine pentru Dacian Ciolos. Cinism de tehnocrat!

Cristiana Petrariu Bota

Protest in trafic fata de coloana oficiala a unui demnitar

Cristiana Petrariu Bota

Nicolae Banicioiu si-a dat demisia de la conducerea filialei PSD Sector 4

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult