CE: Premierul Dancila va merge la Bruxelles, saptamana viitoare, unde se va intalni cu sefii Comisiei Europene
Externe

Irlanda Unita ar putea adera la UE dupa Brexit, discutiile vor avea loc sambata la Bruxelles

Irlanda Unita ar putea adera la Uniunea Europeana dupa Brexit, discutii in acest sens urmand a avea loc loc sambata la Bruxelles. Liderii Uniunii Europene vor discuta despre aderarea automata a Irlandei la UE, dupa finalizarea Brexitul-ului, in varianta in care Irlanda de Nord se va reunifica cu Republica Irlanda.

La intalnirea care va avea loc in acest weekend la Bruxelles, Irlanda va cere celor 26 de parteneri europeni sa sustina aceasta idee, potrivit unor surse europene citate de AFP. La reuniunea din capitala Belgiei, urmeaza sa fie decise directiile de actiune pentru negocierile care vor urma cu Londra in cadrul Brexit.

„Ne asteptam ca Irlanda sa ceara sambata ca un pasaj sa fie adaugat la minuta reuniunii Consiliului european, pasaj care va stipula ca, in cazul unei reunificari a insulei Irlanda, in cadrul acordului de pace pentru Irlanda de Nord, denumit ‘Vinerea Sfanta’ (10 aprilie 1998), Irlanda unita va fi atunci membra a UE”, a declarat vineri o sursa din cadrul Consiliului european.

Votul pentru Brexit al britanicilor, care va antrena iesirea Regatului din UE, a repus pe tapet chestiunea sensibila a viitorului Irlandei de Nord si a granitei sale cu Irlanda.

Europenii considera ca daca un astfel de „text Kenny”, dupa numele premierului irlandez Enda Kenny, va fi adaugat la minuta, nu va schimba cu nimic situatia: „Nu ar face decat sa confirme o evidenta, ca o (eventuala) Irlanda unita va continua sa fie membra a UE”, a precizat sursa citata.

„Desigur, UE nu isi asuma pozitii privind posibilitatea unei Irlande unite. Daca se va pune aceasta problema, oamenii din Irlanda si Irlanda de Nord vor decide, conform acordului Vinerea Stanta”, a continuat aceasta sursa.

Stiri pe aceeasi tema

OSCAR 2015: Alerta cu bomba in zona Dolby Theatre

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul din Marea Britanie a demarat, astazi, testarea sistemului de inregistrare a statutului de rezident pentru cetatenii UE care vor sa ramana in UK dupa Brexit

Cristiana Petrariu Bota

Nunta regala si finala Cupei Angliei dau peste cap transportul din Londra. In plus, TfL a planificat lucrari de reparatii in weekend

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult