Brexit
Externe

Irlanda: Negocierile cu Marea Britanie privind Brexitul nu presupun ca orice acord va fi ratificat de parlamentele ambelor tari

Negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu ar trebui să presupună că orice acord privind termenii retragerii din blocul comunitar va fi ratificat de parlamentele ambelor părţi, a avertizat marţi premierul irlandez Leo Varadkar, transmite Reuters.

”Deşi putem presupune că ceva care este convenit de Consiliul European cu Regatul Unit va trece de cele două parlamente (al Regatului Unit şi Parlamentul European, n.r.), de fapt noi nu ar trebui să facem această presupunere. Există, desigur, o posibilitate de a ajunge în situaţia în care apar probleme la ratificare în Westminster (sediul parlamentului britanic) sau în Parlamentul European. Va trebuie doar să gestionăm acest lucru şi să vedem cum evoluează”, a spus Varadkar.

Şeful executivului de la Dublin a adăugat că, în opinia sa, negocierile asupra Brexitului se vor finaliza cu un acord în luna noiembrie.

Uniunea Europeană doreşte să se evite crearea unei ‘frontiere dure’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul de la Londra, care consideră că astfel s-ar aduce atingere integrităţii teritoriale a ţării.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Mai mulţi oficiali UE susţin că un acord cu Londra încheiat în decembrie acest an sau chiar în luna ianuarie 2019 ar lăsa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic şi din statele UE.

Scenariul cel mai improbabil, dar pe care unii diplomaţi europeni îl iau în calcul, este ca Marea Britanie să ceară prelungirea tratativelor cu UE după 29 martie 2019, data ieşirii efective a ţării din UE. Eventuala prelungire a negocierilor ar trebui convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre ale UE.

Stiri pe aceeasi tema

Donald Trump, acuzatii grave la adresa rivalei sale Hillary Clinton

Cristiana Petrariu Bota

Trump a decis sa-l concedieze pe consilierul pentru securitate nationala, generalul H.R. McMaster

Ioana Badulescu

Comunicat MAE cu privire la declaratia presedintelui CE, Jose Manuel Barroso

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult