Stii care este cea mai sigura tara din Europa? Aici nu exista armata, iar locuitorii isi lasa masinile descuiate. Cu o populaţie de 320.000 de locuitori, Islanda inregistreaza foarte rar cazuri de violenta, avand una dintre cele mai scazute rate ale infractionalităţii din lume. Islanda este cea mai sigura tara din Europa si una dintre cele mai sigure tari din lume. Ofiţerii obişnuiţi nu poartă arme de foc, iar oameniinu isi incuie casele si masinile.
In istoria Islandei, poliţia a făcut doar o singură dată uz de arme de foc, fiind obligată, în decembrie 2013, să împuşte un bărbat bolnav psihic ce trăgea de la fereastra apartamentului său, scrie Capital. In Islanda nu exista armata, locuinţele nu se încuie, iar masinile sunt lăsate în parcare cu cheile în contact. Folosirea cheilor este un gest de grosolonie. Toate plăţile se fac numai cu carduri in Islanda, numerarul nu este primit nici macar daca rvei sa cumperi un ziar.
Vezi si: Plaja Corbu, intr-un top al celor mai frumoase plaje din lume. GALERIE FOTO
Islanda este renumită în istorie prin faptul că nu are armată. Astfel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germania. Are o unitate de menținere a păcii formată din 30 de persoane, condusă de Ministerul Islandez de Relații Externe. Este desemnată în principal pentru operații de păstrare a păcii și a fost fondată în anii 1990 pentru a îmbunătăți statutul Islandei în cadrul NATO, căci suferea de lipsa unor forțe armate, suficiente pentru a suporta operațiunile pacifiste ale NATO. Din moment ce nu sunt o armată propriu-zisă, se spune că Islanda nu are armată.
Cea mai mare componentă militară este paza de coastă (Territorial Waters Guard), care este similară, în structură și mod de operare, cu forțele marine ale multor alte țări. Include bărci de patrulare armate, nave de patrulare aproape de țărm, o navă științifică și o secțiune de aeronautică ce operează cu aeronave cu aripa fixă și cu un elicopter. Navele acestei forțe au intrat în luptă cu vasele de război ale Marinei Regale în timpul Războaielor Codului din anii 1950 și 1970.
Iti recomandam si: Jumby Bay, insula privata din Antigua cu plaje de vis si peisaje luxuriante tropicale
Populaţia fiind foarte puţin numeroasă, oamenii se cunosc unii cu alţii. Ca urmare, locuinţele nu se încuie, iar masinile sunt lăsate în parcare cu cheile în contact. Folosirea cheilor este un gest de grosolonie. În toata ţara, plăţile se fac numai cu carduri. Nici măcar vânzătorii de ziar nu acceptă numerar.
Islanda, aproape necunoscuta romanilor
Islanda este o tara aproape necunoscuta romanilor. Despre acest colt de lume romanii stiu doar cateva generalitati: Reykjavik, capitala, gheizeri si ghetari. De fapt, Islanda este o ţară extrem de modernă, cu facilităţi uluitoare pentru o populaţie care numără aproximativ 320.000 de locuitori. Oamenii sunt extrem de stilaţi, draguti, vorbăreţi şi haioşi, contrar mitului „nordici reci”. Este opinia unui roman ajuns pe taramurile Islandei.
„Islanda este complet diferită de tot ceea ce ştim. Ei înşişi o numesc „Ţara de gheaţă şi foc”. Găseşti la un loc: vulcani, cutremure, peisaje lunare, dar şi cel mai mare gheţar din lume după Antarctica şi Groenlanda. Cascade minunate, gheizere (deşi îs doar două, unul dintre ele Gheysir fiind cel care a denumit fenomenul şi pe care nu am avut norocul să îl prind erupând),Þingvellir, parc naţional intrat în patrimoniul UNESCO, locul unde cele doua plăci tectonice continentale se întâlnesc (cea europeană şi cea nord americană) . Este unul dintre cele mai interesante locuri din vestul Islandei şi acolo a fost declarată independenţa Islandei (care depindea de … cine credeţi? Danemarca) în timpul celui de al doilea război mondial. Tot acolo a fost înfiinţat primul parlament islandez Althing în anul 930, care a continuat să fie loc de întâlnire până în 1798. Şi, nu în ultimul rând celebra Blue Lagoon. Un paradis de ape termale turcoaz, unde poţi lâncezi în apa caldă, în timp ce deasupra ninge… Iar fulgii se topesc undeva, la un metru deasupra apei.
Reykjavik este o capitală extrem de modernă şi de vibrantă, unde poţi găsi de toate pentru toţi: de la piscine termale în aer liber (şi care trebuiesc încercate, este o experienţă absolut deosebită), patinoare, centre sportive unde pe trei etaje poţi găsi: teren de fotbal acoperit de dimensiuni UEFA, centru de fitness, bazin de înot şi patinoar, până la muzee de artă, galerii, operă, filarmonică sau restaurante deosebite. În 2011 se va deschide şi noua operă şi sală de concerte Harpa (proiectul îl puteţi vedea mai jos, clădirea este în construcţie – ar fi trebuit să fie deja terminată dar crahul financiar de acum doi ani a făcut imposibil acest lucru)”, scrie un roman ajuns in Islanda. Vezi aici postarea sa pe blog.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.