6.4 C
România
27 octombrie 2020
ISLANDA UNIUNEA EUROPEANA
Externe

Islanda va renunta la negicierile de aderare la Uniunea Europeana

Islanda a renuntat la procesul de aderare la Uniunea Europeana, decizia fiind oficilizata printr-un comunicat transmis de Gunnar Bragi Sveinsson, ministrul afacerilor externe, Letoniei, actuala detinatoare a presedintiei Consiliului UE.

Reprezentantii Islandei si-au justificat aceasta decizie prin faptul ca interesele tarii sunt mult mai bine servite in afara Uniunii Europene. Islanda demarase negocierile de aderare la Zoan Euro intr-o perioada de criza financiara cand populatia isi pierduse increderea in propriile institutii.

Cea mai mare problema inregistrata intre Islanda si Uniunea Europeana il reprezinta decalajul la nivelul cotelor de pescuit, cel mai important capitol al economiei nordice. De altfel, intre 2011 si ianuari 2013 cele doua parti implicate in negocieri au evitat acesta subiect complicat din cauza posibilelor divergente.

CITESTE SI: Ziare din Germania, Italia, Franta , Spania, Belgia si Elvetia au semnat un acord de parteneriat

Imediat dupa venirea sa la putere in aprilie 2013, partidul de centru-dreapta a pus capat discutiilor.

Partidul progresului (centrist si agrar) al primului ministru Sigmundur David Gunnlaugsson se opune feroce UE, in timp ce Partidul Independentei (conservator, apropiat de mediile de afaceri), mai divizat, a incercat sa impuna ideea unui referendum ce nu a avut loc.

Islanda a declarat ca vrea sa mentina „relatii si o cooperare strânse” cu UE, cu care tara este legata prin intermediul Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS) si Conventia Schengen, care permite libera circulatie a persoanelor.

Stiri pe aceeasi tema

OBAMA si MERKEL ingrijorati de manevrele Rusiei la granita cu Ucraina

Bogdan

Stephen Jones si Chris Parker, doi oameni fara adapost care au devenit eroi in Regat dupa atentatul de la Manchester Arena

Ioana Badulescu

Ungaria ia masuri pentru sprijinirea economiei, plata creditelor se suspenda pana la sfarsitul anului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult