Istoria Zilei Nationale a Romaniei. Incepand din 1990, pe 1 decembrie se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei prin parade militare
Breaking NewsSocial

Istoria Zilei Nationale a Romaniei. Incepand din 1990, pe 1 decembrie se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei prin parade militare

Celebrarea Zilei Nationale s-a facut pentru prima data pe 10 mai 1866 si era legata de ziua in care Printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a intrat in Bucuresti pentru a depune juramantul de credinta in fata Parlamentului si a fost proclamat domnitor al Romaniei.  

Data de 10 mai este plina de semnificatii. Prima dintre ele este cea a venirii la conducerea tarii a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a intrat in Bucuresti pe data de 10 mai 1866 si a fost instaurat imediat rege al tarii.

Acest eveniment a ramas bine intiparit atat in istoria tarii, cat si in cea a Casei Regale, fiind momentul de nastere a dinastiei romane, dar si renasterea Romaniei ca tara moderna.

O alta semnificatie a acestei zile este strans legata de independentei Romaniei. Dupa 11 ani de la incoronarea regelui Carol I, pe 9 mai 1877, ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, a anuntat public ruperea oricaror legaturi cu Poarta Otomana si proclama independenta de stat, in Sesiunea Extraordinara a Adunarii Deputatilor.

Astfel, pe 10 mai 1877 Romania devenea stat independent, prin proclamarea oficiala a anuntului in mod oficial si solemn, aceasta data capatand inca o semnificatie imensa. Din acest motiv, principele a decis ca sarbatoarea nationala sa se celebreze ca fiind si ziua in care Romania sa fie proclamata Regat.

Exista, deci, o multitudine de motive pentru care tot mai multi nostalgici ai monarhiei sustin ca data de 10 mai ar trebui sa fie Ziua Nationala a Romaniei, ca Zi a Independentei.

Sarbatorirea Zilei Nationale a ramas pe data de 10 mai, chiar si dupa Mare Unire din 1918 si a fost pastrata pana in 1947, cand, pe 30 decembrie, regele Mihai I a fost fortat sa abdice si sa paraseasca tara. 

Imediat dupa inlaturarea monarhiei, regimul comunist a reusit sa inlature din memoria romanior orice amintire sau urma a regalitatii, ca si cand aceasta perioada, in care Romania a ajuns sa stea la masa marilor puteri, nu a existat niciodata.

Asa au ajuns romanii sa celebreze pe data de 23 august o noua Zi Nationala. Ceea ce au omis comunistii a fost, insa, faptul ca pe 23 august, Regele Mihai I preluase fraiele tarii si cu o strategie bine pusa la punct il aresta pe Ion Antonescu, rupand, in acelasi timp, si alianta cu Germania nazista. Totusi, si aici comunistii au dat dovada de creativitate, si au fabricat o sarbatoare menita sa le vina in ajutor. Astfel, potrivit teoriei lansate de propaganda comunsta pe data de 23 august Romania a ”intors armele impotriva nazistilor” si am luptat impreuna cui sovieticii pentru atingerea scopului comun: o lume a egalitatii extreme si a prosperitatii.

In toti cei peste 40 de ani de comunism, ziua de 23 august era sarbatorita prin festivitati grandioase pregatite cu mult timp inainte. De la elevi care invatau poezii patriotice, pana la cantece dansuri si parade militare, totul trebuia sa decurga perfect si era o mare mandrie sa spui o poezie, in cadrul ”Cantarii Romaniei”, poem care omagiau parintii patriei si regimul comunist. Mai mult, prezenta la aceste evenimente nu era facultativa. Pe 23 august toate fabricile si uzinele erau inchise, iar toata populatia ovationa regimul, patria mama si pe Ceausescu. 

Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989 s-a renuntat la celebrarea zilei de 23 august, insa, nu s-a revenit la data de 10 mai, ci s-a gasit o alta: 1 decembrie. Aceasta este data la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a proclamat, in 1918, unirea Transilvaniei cu Romania, creandu-se un singur stat national.

Astfel, in 1990 Parlamentul dominat de Frontul Salvarii Nationale (FSN) nu a fost de acord cu propunerea venita din partea opozitiei de a stabili ziua de 22 decembrie (inceputul oficial al Revolutiei) drept sarbatoare nationala a Romaniei. In urma unor aprigi confruntari Parlamentul Romaniei a proclamat in locul zilei de 23 august, 1 decembrie drept sarbatoare nationala. Legea 10 din 1990 nu precizeaza, insa, si care este motivul alegerii acestei date, insa, cei care au propus-o au explicat si faptul ca momentul face referire la Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania in 1918, respectiv la Proclamatia de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.

In fiecare an, incepand din 1990, pe 1 decembrie se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei prin parade militare organizate in toate orasele mari ale tarii, depuneri de coroane, concerte sau alte festivitati.

In fiecare an, incepand din 1990, pe 1 decembrie se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei prin parade militare organizate in toate orasele mari ale tarii, depuneri de coroane, concerte sau alte festivitati.

 

Articole asemănătoare

Un asistent care ingrijeste un adult cu handicap accentuat va primi, pe langa salariu, o alocatie lunara de 600 sau 750 de lei pe luna

Ioana Badulescu

Numarul infectiilor cu noul coronavirus raman ridicate, la fel si decesele. Bilant 14 august

Lucy Ionesco

Politistii picheteaza Ministerul de Interne, nemultumiti de salarizare si de conditiile de munca: Politicienilor, ati nenorocit Politia Romana

Ioana Badulescu