14.8 C
România
27 octombrie 2020
Externe

Iulian Chifu: Orientul Mijlociu a sarit in aer. Rivalitatea Iran-Arabia Saudita merge spre conflict generalizat

Relația Iran-Arabia Saudită a fost întotdeauna una de rivalitate încă de la Revoluția Isalmică din 1979 și alungarea Șahului Reza Pahlavi de către Ayatollahul Ali Khomeini în Iran, scrie Iulian Chifu intr-un comentariu publicat pe evz.ro.

Însă tensiunile apariției primului stat islamic șiit în Orientul Mijlociu și rivalitatea cu statul care găzduiește locurile sfinte ale Islamului, Meca și Medina, riscă să se transforme, după ultimele evoluții, într-un adevărat război sectar generalizat.

Părintele și inspiratorul revoluțiilor șiite, Iranul, are multe instrumente pentru subminarea politicilor Arabiei Saudite. Astfel, primăvara arabă i-a permis Iranului să agite situația în Bahrein, unde majoritatea șiită e condusă de un emir sunit, să creeze agitație în zona șiită din Arabia Saudită, de la Marea Roșie, așa cum eliminarea președintelui yemenit cu susținere hutită a dus la preluarea controlului saudit în statul din Golf, urmat de răbufnirea hutită și un război sectar cu multe prezențe jihadiste, în care Al Qaeda în Yemen și-a consolidat controlul și pozițiile. Dar nimic nu rivalizează cu actuala situație generată de execuțiile nefericite de început de an în Arabia Saudită.

Citeste mai mult pe evz.ro

Stiri pe aceeasi tema

#WeAreRussians? De ce Europa nu a aratat solidaritate dupa prabusirea aeronavei de pasageri din Rusia

Cristiana Petrariu Bota

Premierul moldovean Chiril Gaburici risca sa fie pus sub acuzare pentru ca si-a falsificat diploma de studii

Cristiana Petrariu Bota

Un avion supersonic de linie va fi lansat de Airbus. Pasagerii vor ajunge de la Londra la New York in doar 1 ora

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult