Externe

Iulian Fota, despre atentatele de la Paris: Charlie Hebdo a fost doar o mutare de deschidere intr-o partida de sah

Cum au fost posibile atentate de o asemenea amploare la Paris? Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, spune la RFI că e normal ca în orice societate deschisă să existe unele breşe în sistemul de protecţie împotriva terorismului.

Iulian Fota spune că nici o societate nu poate rămâne vigilentă 365 de zile pe an: „Haideţi să fim cinstiţi cu noi înşine. Vrem stare de urgenţă 24 din 24, 365 de zile din 365? Toţi ştim că atunci când vorbim de securitate, vorbim de un maxim de securitate, nu vorbim de securitate absolută, nici măcar în societăţile foarte închise, rigide, autoritare, cum erau societăţile comuniste sau cum sunt anumite societăţi de astăzi, de exemplu Rusia, unde există un control foarte strict asupra societăţii, nu pot fi total prevenite atentatele teroriste. Israelul are măsuri mult mai dure de securitate, are mijloace de control mult mai dure decât folosim noi în Europa şi cu toate astea şi ei s-au confruntat cu atentate teroriste.

Deci când vine vorba de contra-terorism, ne dorim absolutul, dar de obicei ceea ce obţinem este un nivel cât mai ridicat de securitate. Asta înseamnă că întotdeauna vor rămâne vulnerabilităţi care pot fi exploatate, întotdeauna vor rămâne breşe de securitate, care pot fi exploatate, mai ales într-o societate europeană, care este o societate deschisă. Deci ultimul lucru pe care eu l-aş face astăzi ar fi să pun această întrebare: cum a fost posibil? Uite că a fost posibil. Nişte oameni hotărâţi, având o motivaţie ideologică pe care au şi exprimat-o de-a lungul sau în timpul atentatelor, au vrut să facă rău Franţei, au vrut să-i rănească şi să-i omoare pe parizieni şi din păcate, au reuşit. Problema este ce facem de-acum încolo”.

Fostul consilier prezidenţial crede că „inevitabil vor fi politici revizuite în acest domeniu (al securităţii-n.r.), pentru că ce avem aici este o escaladare. După părerea mea, este o escaladare mult peste ce-a fost Charlie Hebdo şi-ţi arată că Charlie Hebdo a fost doar ca-ntr-o partidă de şah, doar o mutare de deschidere”.

Stiri pe aceeasi tema

MAE reactioneaza dupa ce Ucraina a spus ca agenti rusi au planuit incendierea unor scoli romanesti

Ioana Badulescu

OMS a decretat urgenta medicala globala epidemia de coronavirus din China. Cel mai recent bilant indica 171 morti si peste 8.000 de cazuri confirmate

Cristiana Petrariu Bota

Mina Mir din Siberia are diamante de 17 miliarde de dolari si a sustinut transformarea Rusiei intr-o superputere

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult