Breaking News

Iulian Fota, fost consilier prezidential: Daca va incepe un razboi cu Rusia, el va incepe pe teritoriul Romaniei. De ce credeti ca s-au facut teste la sirenele de aparare civila?

Directorul Colegiului National de Informatii, Iulian Fota, fost consilier prezidential, este de parere ca Occidentul ia „foarte serios in calcul” scenariul unui razboi, context in care Romania ar trebui sa se pregateasca sa ia „decizii complicate, grele, cu ambele variante proaste”. Mai mult, Iulian Fota atrage atetia ca daca va incepe un razboi cu Rusia, acesta va incepe pe teritoriul Romaniei, amintind de testele de aparare civila din ultimul an.

Iulian Fota a vorbit intr-un interviu acordat ziare.com despre perspectivele anului 2018, remarcand printre altele faptul ca „se schimba ecuatia EST-VEST in zona Marii Negre”, Estul nemainsemnand doar Rusia, ci si China. Mai mult, Romania este definita in studiile de specialitate ca „frontline state”, ceea ce inseamna ca, daca va incepe un razboi cu Rusia, el „va incepe pe teritoriul nostru”, mai subliniaza acesta.

„Cea mai mare problema a Romaniei nu este neaparat periculoasa situatie internationala in care se afla, ci incapacitatea clasei politice de a intelege toate aceste schimbari, pe fundalul unei lupte politice interne sterile. Si-au gasit cel mai prost moment sa se joace cu tara. Nu avem nici un document al Parlamentului sau Guvernului, sau al vreunui partid politic din care sa tragem concluzia ca politicienii nostri au inteles actualele framantari internationale si stiu cum sa navigheze cu tara asta ca in final sa ne fie bine la toti.

Poate, cu o exceptie notabila – Strategia nationala de aparare a Tarii din 2015, unde sunt reflectate unele din schimbarile la care m-am referit si eu mai sus. Din pacate, insa, nici acest document nu insista pe gradul ridicat de pericol al acestor vremuri”, a declarat Iulian Fota.

„Or, eu cred ca, dincolo de noi, expertii, este obligatia clasei politice sa spuna cetatenilor acestei tari ca „vacanta s-a terminat”, ca traversam o epoca mult mai periculoasa si ar fi bine sa ne pregatim pentru ea. Dar tocmai aici este problema pentru ei.

Daca vremurile sunt atat de proaste, de periculoase, voi, politicienii de ce continuati sa va jucati cu tara, indiferent ce inseamna asta: proasta guvernare, ineficienta economica sau combaterea coruptiei? Si pana cand? Pana cand istoria ne va pedepsi pentru ca o ignoram.

In studiile internationale despre aceasta zona a Europei, Romania este definita ca „frontline state”. Stiti ce inseamna asta? Daca, Doamne fereste, incepe razboiul cu Rusia, el, razboiul, va incepe pe teritoriul nostru. De ce credeti ca toata vara s-au facut teste la sirenele de aparare civila? Militarii au priceput mesajul, clasa politica ce mai asteapta?”, a continuat fostul consilier prezidential.

„Am multa cazuistica prin care pot sa arat ca securitatea nationala, altfel cea mai importanta politica publica a unei tari, in Romania este ignorata sistematic. Daca nu ar fi omniprezenta campanie de denigrare a unor institutii de securitate nationala aproape ca nu s-ar discuta public de domeniul asta. Desi nu asta este dezbaterea pe care eu mi-o doresc.

Prin urmare, implor clasa politica, incepand cu presedintele Romaniei si pana la ultimul primar, sa-si faca mai mult timp pentru a reflecta, pentru a intelege, pentru a discuta cu expertii despre periculoasele vremuri in care deja ne aflam si pe care va trebui sa le traversam cu bine.

Decizii complicate, grele, cu ambele variante proaste, vor trebui luate si ele necesita pregatire din timp. Poate ca inca nu este prea tarziu. Cum spunea alta data cronicarul, din nou „este cumpana mare pamantului nostru si noua!”, a mai declarat Iulian Fota pentru ziare.com.

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Iohannis: Campania de vaccinare este o chestiune de securitate nationala

Ioana Badulescu

Mediile politice lucreaza discret la o varianta de compromis a legii supravegherii electronice

Cristiana Petrariu Bota

Rares Bogdan: Make Romania Great Again! Asta trebuie sa le cerem celor ce vor veni dupa ziua de duminica

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult