Social

Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii si fondator al Institutului Paulescu, a murit

Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii, a murit vineri, la varsta de 88 de ani, informeaza surse medicale citate de agentiile de presa. Iulian Mincu este fondatorul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice «Prof.dr. N. Paulescu».

Profesorul Iulian Mincu s-a nascut la 21 mai 1927, in comuna Lucieni-Olteni, judetul Dambovita. A urmat cursurile facultatii de Medicina Umana din Bucuresti si cele ale Facultatii de Chimie din Bucuresti, sectia biochimie. A fost doctor docent in stiinte medicale si licentiat in chimie-biochimie. A fost membru al Academiei de Medicina din Romania, al Academiei de Stiinte din New York si membru al Academiei de Arte, Cultura si Istorie din Sao Paulo, Brazilia. A ocupat functia de presedinte al Societatii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Romania. A fost membru in conducerea a 11 societati stiintifice internationale si presedinte al Fundatiei «Nutritia Umana» din Romania.

A activat si ca: medic; cadru didactic universitar – profesor universitar, sef de catedra; director al Clinicii Institutului «Nicolae Paulescu», pe care l-a si fondat; profesor universitar la Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice; director al Institutului de Cercetari Medicale; conducator stiintific de doctorantura. Pana in iulie 1993 a fost membru al FDSN. Din iulie 1993 si pana in 1996 a fost membru PDSR. Din 1997 s-a inscris in PRM, unde a fost membru in Consiliul si Biroul de conducere. A fost senator de Bucuresti intre 1992 si 1996, membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si in Comisia pentru sanatate publica. In 2000, a fost ales deputat de Ialomita pe listele PRM. A fost secretar al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din martie 2002. Intre 19 noiembrie 1992 si 23 august 1996, a fost ministrul Sanatatii in Guvernul Nicolae Vacaroiu.

In 1991, a fost considerat omul international al anului 1991 de catre Universitatea Cambridge, Anglia. Un an mai tarziu, obtine acelasi titlu din partea American Biographical Institute, SUA. A fost laureat a Academiei Romane pentru doua monografii: «Dislipidemiile» – Premiul Victor Babes, 1978 si «Hipoglicemiile» – Premiul Gheorghe Marinescu, 1993. La 15 decembrie 2004 a fost distins cu Ordinul ”Meritul Sanitar” in grad de mare ofiter.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Stiri pe aceeasi tema

Program supermarketuri Craciun 2019 – Revelion 2020. Magazinele Lidl pe 24, 25, 26 decembrie si 1, 2 ianuarie 2020

Cristiana Petrariu Bota

Miere autentica vs miere falsificata. Afla cum recunosti mierea de calitate!

Delia Ion

Medicii de familie saluta propunerile CNAS prezentate Ministerului Sanatatii

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult