7.6 C
România
17 octombrie 2021
Breaking News

Je suis, Bruxelles! Belgia este in doliu, lumea intreaga in stare de soc. Terorismul, incotro?

Belgia si Europa intreaga sunt in doliu, dupa atentatele repetate produse, marti, la Bruxelles. Sunt cel putin 34 de morti si aproape 200 de raniti, iar teroarea lasata in urma de atacatori se resimte in toata Europa. Statul Islamic a revendicat atacurile cu bombă de la Bruxelles. Bernd Riegert, corespondent DW la Bruxelles, sustine intr-un comentariu ca „teroriștii vor ca noi să renunțăm”. „Niciodată”, adauga corespondentul Deutsche Welle, care considera ca „după perioada de doliu pentru victimele atacurilor, lupta împotriva islamismului trebuie reluată și mai în forță”.

A fost un șoc major. Teroriștii au lovit din nou la țintă în inima Europei. Oameni nevinovați au fost uciși, sute de persoane au fost rănite. O violență fără sens – grimasa groaznică a terorii islamiste la Bruxelles. Belgia tocmai ce respira ușurată după arestarea unuia din atentatorii care au comis în noiembrie atacurile de la Paris. Iar acum asta.

Poarta Brandenburg din Berlin și Turnul Eiffel din Paris sunt luminate în această seară în culorile naționale ale Belgiei. Toți europenii ar trebui să strige acum într-o voce „Je suis Bruxelles”. Nu ne vom lăsa doborâți.

„Dumnezeu este mare”, a urlat în arabă unul din atacatori înainte de a se arunca în aer la aeroportul Zaventem. Să omori în numele religiei. După numeroase atentate – la Paris, Istanbul și în alte locuri – ne-am străduit să separăm rațional islamul de terorism. Poate că ar fi cazul să ne schimbăm optica. Am putea presupune că terorișii islamiști sunt protejați și ascunși de alți credincioși musulmani, așa cum s-a întâmplat la Molenbeek, unde a fost arestat suspectul atentatelor de la Paris? Teroarea nu poate fi justificată nicicum – nici prin războaiele din Orientul Mijlociu, nici prin invocatele dezavantaje suferite de musulmani.

Trebuie făcut în orice caz mai mult împotriva terorismului. Teroriștii pot ucide la întâmplare, pot semăna haos, pot paraliza o țară întreagă. Statele trebuie să răspundă cu toată duritatea. Dacă anchetatorii și poliția au nevoie de mai multe mijloace, atunci acestea trebuie puse la dispoziția lor. Protecția datelor și a intimității persoanelor, de exemplu la evaluarea datelor din comunicații, trebuie să treacă în planul al doilea. Este vorba aici de siguranța noastră a tuturor.

Premierul belgian Charles Michel a recomandat o reacție „liniștită, reconciliantă și solidară” după atacurile de marți. Este adevărat, dar e nevoie până la urmă de o reacție serioasă. Serviciile secrete europene trebuie să-și coordoneze mult mai bine activitatea. Se încearcă de mai mulți ani acest lucru, fără succes.

Supravegherea și prevenția trebuie întărite. Nu se mai poate să asistăm incapabili de acțiune la atacurile islamiștilor radicalizați, reveniți în Europa din Siria sau Irak și netratați aici cu atenția pe care o merită, atât timp cât nu comit infracțiuni. Acești oameni, care construiesc aripi europene ale celulelor teroriste, ar trebui să-și piardă cetățenia și dreptul de a se întoarce în Europa de îndată ce pleacă spre zonele de conflict din Orient.

Sigur că este nevoie în acest sens de o protecție mai bună a frontierelor externe ale UE. În prezent, intrările și ieșirile cetățenilor comunitari nu sunt monitorizate. Ar trebui ca acest lucru să se întâmple mai repede decât era planificat. În Belgia, de exemplu, rețelele teroriste s-au putut extinde ani la rând fără a fi tulburate. Această neglijență este amară acum.

Dar este mai bine oare în alte state ale Uniunii, în Germania sau Franța? Atacurile lașe ale teroriștilor ne lasă fără cuvinte și ne umlu de furie pentru că ne fac să ne simțim neajutorați. Ce am putea face, este intrebarea care sta acum pe buzele tuturor si cu care se incheie comentariul DW.

Citeste cele mai noi comentarii de politica externa pe site-ul DW.

Stiri pe aceeasi tema

Salariul minim in 2018 va fi cu totul altul decat cel prevazut in programul de guvernare al PSD. Dragnea se scuza ca a fost o greseala

Delia Ion

Comisia Europeana, reactie dupa anuntul ministrului roman al Justitiei: Dupa procedura impotriva sefei DNA, procedura impotriva procurorului-general genereaza preocupari

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult