criza financiara
Externe

Jim Rogers: Ne asteapta o criza financiara mai mare decat cea din 2008

Jim Rogers, important om de afaceri, investitor si scriitor america, avertizeaza ca lumea s-ar putea confrunta in curand cu o criza financiara si mai mare decat cea din 2008. Rogers crede ca acest lucru se va intampla la finalul lui 2017 sau inceputul lui 2018.

Jim Rogers a fondat Quantum Fund in anii ’70 impreuna cu George Soros. El avertizeaza ca oua criza financiara mondiala va fi mai mare decat cea din 2008 si va fi insotita de un adevarat crash bursier care va avea repercursiuni in toate domeniile economiilor tuturor tarilor.

Intr-un interviu acordat presei de peste Ocean, Rogers atentioneaza ca deja mai multe actiuni din SUA intra in bubble iar ca reactie acestea vor duce la un balon speculativ care va duce catre un adevarat colaps.

„Cateva actiuni din America intra in bubble. Balonul speculativ va veni si va intra in colaps. Ar trebui sa fim ingrijorati”, a declarat Rogers pentru emisiunea Bottom Line a publicatiei online Business Insider. Va fi insa „un noroc” pentru jurnalisti, pentru ca vor avea o criza de relatat, a mai adaugat el. Momentul este aproape. Intrebat de realizator cand va incepe socul finanicar, Rogers a raspuns, fara sa sovaie, ca la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor.
Nu stie care va fi factorul declansator. Cel mai probabil, ar fi un faliment care sa antreneze panica investitorilor ca va urma o spirala a imposibilitatii de plata a datoriilor. Poate fi, de exemplu, falimentul unui fond de pensii. La inceput va fi negat faptul ca va avea implicatii, dar se va repeta povestea din anii 2007-2008. In anul 2007 Islanda a dat faliment, dar investitorii au spus ca este o tara mica. Au urmat insa Irlanda, Bear Sterns, Lehman Brothers, spune Rogers.
Cat de mare va fi crahul?, a fost intrebat investitorul legendar. „Va fi cel mai rau din viata ta!”, ii raspunde realizatorului Henry Blodget. „Va fi cel mai mare si din viata mea si sunt mai in varsta ca tine.”
Nascut in 1942, Rogers are 74 de ani. Nu este o opinie singulara. Nu mai departe de saptamana trecuta, Bill Gross, cel care la PIMCO a avut active in administrare de 2.000 miliarde dolari, declara ca se asteapta sa vina o noua criza, iar aceasta sa fie mai grava decat cea din anul 2008.
Argumentele celor 2 sunt clare. Daca in anul 2008 am avut o criza datoriilor care erau prea mari, in prezent acestea sunt inca si mai ridicate. „Datoria de atunci este nimic fata de ce este acum”, spune Rogers, aducand in discutie ca la criza precedenta China avea excedent, bani pentru zile grele, dar acum pana si China are datorii mari.

Stiri pe aceeasi tema

Franta prelungeste starea de urgenta cu doua luni, pana la 24 iulie. Guvernul francez: Ridicarea restrictiilor la 23 mai ar fi prematura, riscurile sunt dovedite

Cristiana Petrariu Bota

Reguli noi pentru intrarea in Anglia: Test COVID negativ si noi conditii de intrare in carantina

Ioana Badulescu

Uraganul Ophelia face prapad in Irlanda: Morti, scoli inchise, zeci de mii de locuinte fara energie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult