JOCURILE OLIMPICE DE IARNA 2018. Ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarna de la PyeongChang se desfasoara intr-o atmosfera glaciara. UPDATE
Breaking NewsSport

AU INCEPUT JOCURILE OLIMPICE DE IARNA 2018. Ceremonie spectaculoasa de deschidere a Olimpiadei de Iarna, PyeongChang a devenit capitala sportiva a lumii

Jocurile Olimpice de Iarna s-au deschis vineri, 9 februarie, urmand a se desfasura pana pe 25 februarie la PyeongChang, in Coreea de Sud. PyeongChang a devenit capitala sportiva a lumii si locul de intalnire al fanilor acestor sporturi de pe intregul mapamond. Si romanii sunt prezenti la Olimpiada de Iarna, port-drapelul tarii noastre in Coreea de Sud fiind biatlonistul Marius Petru Ungureanu. La posturile Televiziunii Romane puteti vedea 102 evenimente sportive din 7 sporturi: patinaj artistic, schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, short track, sarituri cu schiurile si snowboard), bob (bob si scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheata si sanie. 92 de tari participa cu delegatii la Jocurile Olimpice de Iarna de la PyeongChang.

Oraşul PyeongChang a obţinut, la 6 iulie 2011, dreptul de organizare a “Olimpiadei albe” după ce şi-a depus candidatura de trei ori consecutiv, în 2010, 2014 şi 2018, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Ediţia a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă, găzduită de PyeongChang între 9 şi 25 februarie, a fost declarată deschisă oficial de către preşedintele Republicii Coreea, Moon Jae-in, vineri, în cadrul unei ceremonii spectaculoase.

“Acum e rândul vostru, dar trebuie să respectaţi regulile şi aşa rezultatele voastre vor reflecta asta. În sport suntem cu toţi egali. Noi oameni, cei din Sud şi Nord au intrat împreună. Toţi au trimis un mesaj de speranţă şi de pace în lume. Să mergem împreună, Pyeongchang”, a spus Bach.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 a debutat cu un schimb de mesaje politicoase ce părea de neconceput în urmă cu câteva săptămâni între sora liderului nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele Coreei de Sud, ca un simbol al Jocurilor păcii dorite de ţara organizatoare, relatează AFGP.

Sportivii din Coreea de Nord şi Coreea de Sud au defilat sub acelaşi drapel. Jocurile Olimpice 2018 vor intra in istorie pentru apropierea dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, inamici istorici după 1953.

Torţa olimpica a fost purtată, rând pe rând, de mai mulţi campioni coreeni, pe ultima porţiune de două componente ale echipei unite de hochei pe gheaţă a Coreei de Nord şi Coreei de Sud. Cele două sportive i-au predat torţa campioanei olimpice la patinaj artistic Kim Yuna, iar aceasta a fost cea care a aprins flacăra la arena de la Pyeongchang.

STIRE INITIALA – Vineri, 9 februarie de la ora 13.00 (în reluare de la 21.30), TVR 1 transmite în direct ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang. Tot în direct va fi transmisă duminică, 25 februarie, de la ora 13.00 (şi în reluare de la ora 24.00), ceremonia de închidere a evenimentului. Pe parcursul întregii perioade de desfăşurare a competiţiei, la TVR 1 puteţi urmări, în fiecare noapte de la ora 24.00, un rezumat complet al zilei.

A 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va marca un moment istoric. Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor participa sub acelaşi steag, fapt care poate fi socotit un prim pas în normalizarea relaţiilor dintre cele două surori rivale. Cele două ţări vor alcătui o echipă comună de hochei feminin, dar în rest, sportivii vor concura separat.

Dincolo de asta, Olimpida de iarnă începe într-o atmosferă glaciară. În oraşul sud- coreean este un frig pătrunzător, temperaturile ajungând uneori şi la minus 20 de grade. Delegaţiile şi-au manifestat deja nemulţumirea vizavi de condiţiile meteo, mai ales că bate şi vântul, dar organizatorii nu se mai pot ocupa decât de condiţiile oferite spectatorilor, promiţând că vor monta radiatoare uriaşe şi panouri care să-i ferească, cât de cât, pe aceştia de intemperiile vremii.

România a deplasat în Coreea de Sud o delegaţie formată din 28 de sportivi şi 27 de antrenori şi oficiali, fără speranţe la medalii, dar cu aşteptări de performanţă la anumite probe.

„Aşteptăm o clasare în top 10. Cele mai mari speranţe le avem de la Paul Pepene, Dana Haralambie şi de la ştafeta de schi fond sprint, Paul Pepene – Alin Cioancă. În rest, mergem să ne luptăm, să ne depăşim cele mai bune rezultate de până acum. Cu siguranţă, clasările în top 10 vor fi premiate. În ceea ce priveşte clasarea în ierarhia pe naţiuni, este greu să dau o estimare unde ne vom situa”, a declarat secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon, Puiu Gaspar.

“Obiectivul sportivilor noştri la Jocurile Olimpice este ca fiecare să-şi depăşească fiecare cea mai bună performanţă din carieră”, a explicat şi preşedintele COSR, Mihai Covaliu.

Pentru prima oară în istoria Olimpiadei de iarnă, ţara noastră duce o ştafetă masculină la biatlon. Faţă de precedenta ediţie, cea din 2014, delegaţia României este mai mare cu trei sportive. Acum patru ani cele mai bune performanţe ale tricolorilor au fost reprezentate de clasarea pe locul 17 la bob dublu, masculin şi feminin. Rusia suspendată, dar cu sportivi prezenţi

În premieră la această Olimpiadă figurează şi suspendarea Rusiei, acuzată de CIO de dopaj instituţionalizat. Totuşi, sportivii ruşi vor putea evolua la probe individuale sau pe echipe sub numele „Sportiv Olimpic din Rusia (SOR)“. Aceştia vor concura cu un echipament pe care va fi înscris numele lor şi drapelul olimpic.

Cea mai numeroasă delegaţie prezentă în Coreea de Sud este cea a SUA (241 de sportivi), urmată de Canada (226 sportivi). Există şi prezenţe inedite, ale unor ţări care au trimis la Olimpiada de Iarnă câte un sportiv: Azerbaidjan, Bermuda, Cipru, Malta, Ghana, Ecuador, Eritreea, Hong Kong, Kenya, Kosovo, Luxemburg, Madagascar, Puerto Rico, Singapore, San Marino, Tonga, Timorul de Est şi Africa de Sud. Reprezentantul statului Tonga, Pita Tautafoua participă acum la ski alpin, după ce în 2016, a participat şi la Jocurile Olimpice de Vară, de la Rio de Janeiro, la taekwando.

Delegaţia României la JO 2018

Bob: Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă)
Schi alpin: Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill
Patinaj viteză: Alexandra Ianculescu Schi fond: Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz
Sărituri cu schiurile: Daniela Vasilica Haralambie Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu
Sanie: Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin)
Skeleton: Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu

Port-drapelul Romaniei in Coreea de Sud este biatlonistul Marius Petru Ungureanu (23 de ani).

Clasamentul pe medalii all time

1. Norvegia 329 medalii /118 de aur
2. SUA 282 medalii/96 de aur
3. Germania 209 medalii / 78 de aur
4. URSS 194 medalii / 78 de aur
5. Canada 170 medalii/62 de aur
6. Austria 218 medalii /59 de aur
7. Suedia 144 medalii /50 de aur
8. Elveţia 138 medalii /50 de aur
9. Rusia 111 medalii / 45 de aur
10. Finlanda 161 de medalii /42 de aur.

Articole asemănătoare

Toata Italia este in carantina din cauza epidemiei de coronavirus. Premierul Giuseppe Conte a spus ca este cea mai intunecata ora a Italiei

Lucy Ionesco

SALARIZARE 2017. Guvernul a discutat despre noul salariu minim si modificarile la legea salarizarii unice

Lucy Ionesco

Guvernul Orban renunta la eliminarea sporului de conditii periculoase

Lucy Ionesco