11.1 C
România
30 octombrie 2020
Externe

Jocurile Olimpice de la Soci 2014, deschise oficial! Istoria Rusiei, lumini si un cerc olimpic care nu s-a deschis

Jocurile Olimpice de iarna de la Soci 2014 (Rusia), editia a 22-a, au fost deschise oficial, vineri seara, in cadrul unui eveniment grandios urmarit de peste 45.000 de spectatori , de milioane de telespectatori din intreaga lume si de sefi de stat si de guvern din 44 de tari.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci a avut ca idee de baza calatoria in timp, intreg spectacolul fiind impartit in trei acte: Rusia medievala, Imperiul si secolul XX.

Peste 3.000 de sportivi si tot atatia oficiali, din circa 90 de tari, vor lua parte pana pe 23 februarie la Jocurile Olimpice de la Soci, cele mai scumpe din istorie, bugetul gigant insumand aproape 50 de miliarde de dolari. Romania va fi reprezentata de 24 de sportivi, la 8 discipline. 

Gazdele ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice au prezentat un alfabet cu ajutorul caruia au ilustrat nume celebre din cultura Rusiei (Dostoievski, Ecaterina cea Mare, Tolstoi, Mendeleev etc). Din pacate, unul dintre cele mai asteptate momente din deschiderea Jocurilor Olimpice a fost umbrit de un mic incident. La formarea cercurilor olimpice, unul dintre cercuri nu s-a deschis, astfel ca in centrul Stadionului Olimpic Fist au putut fi vazute doar patru cercuri si un fulg de zapada stilizat.

In deschiderea Jocurilor Olimpice Soci 2014 au defilat 88 de delegatii, prima tara care a intrat in arena fiind Grecia. Cea mai mare delegatie o detine Canada, cu peste 200 de sportivi. Sportivii care reprezinta Romania la JO din Rusia au intrat in arena cu numarul 61, purtatoare de drapel fiind Eva Tofalvi (Romania are 24 de sportivi).

Deschiderea JO Soci 2014 a durat peste doua ore si jumatate. S-au folosit 3500 de artificii care au cantarit aproximativ 22,5 tone. De-a lungul ceremoniei au fost 3000 de performeri, care au utilizat peste 6000 de costume. Show-ul a fost compus din noua parti (printre acestea, istoria Rusiei, parada atletilor si aprinderea flacarii olimpice – potrivit BBC).

JO de la Soci vor atrage circa 3 miliarde de telespectatori din lumea intreaga, potrivit estimarilor organizatorilor, dar nu toate biletele de intrare si-au gasit cumparatorii pana acum. Printre motive se gasesc amenintarile teroriste, preturile foarte ridicate practicate de companiile aeriene care deservesc regiunea, precum si cele propuse de hotelurile de lux, distantele lungi dintre diferite situri, dar si dificultatile in obtinerea vizei.

Comitetul de organizare a JO de la Soci trebuie sa spere ca flacara olimpica nu se va stinge in cel mai nepotrivit moment: s-a intamplat de 44 de ori in timpul calatoriei ei din Grecia in Rusia.

La Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci sunt asteptati aproximativ 13.000 de ziaristi, sportivii urmand a se intrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 in plus fata de Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010, medalii ce vor fi acordate la 15 discipline. La ceremonia de deschidere, vor fi prezenti peste 40.000 de spectatori.

Tara noastra va fi reprezentata la JO de la Soci de 24 de sportivi, la 8 discipline. De precizat ca Romania a participat la aproape toate editiile Jocurilor Olimpice de Iarna, exceptie facand prima editie, din 1924, si cea din 1960, potrivit Agerpres. La competitia din 1968, de la Grenoble (Franta), Romania a cucerit singura sa medalie din istoria participarilor la JO de iarna, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcatuit din Ion Panturu si Nicolae Neagoe.

Biatlonista Eva Tofalvi (35 ani) va purta, pentru a doua oara consecutiv, drapelul echipei olimpice a Romaniei la festivitatea de deschidere a JO de la Soci. Tofalvi s-a calificat pentru a cincea oara la Jocurile Olimpice de iarna.

Iata cele 15 discipline din concurs: biatlon, bob, combinata nordica, curling, hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj viteza, sanie, sarituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competitiile vor fi gazduite de 11 baze sportive, Balsoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fist (ceremoniile de deschidere si inchidere), saiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteza), Iceberg Skating Palace (patinaj viteza, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinata nordica), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinata nordica, sarituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competitia de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard si un iepure.

Stiri pe aceeasi tema

Lukoil a inceput exploatarea zacamantului Imilorski

Cristiana Petrariu Bota

A furat 1 milion de dolari de la Stat Islamic si a fugit in Turcia. Grupul terorist si-a intrerupt campania de recrutari

Cristiana Petrariu Bota

Scandal cu tenta sexuala in Rusia. 20 de posturi de radio, televiziuni si ziare si-au retras reporterii acreditati la Duma de Stat

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult