Lumea gastronomiei franceze este in doliu. Joel Robuchon, cel mai mare nume al gastronomiei mondiale si detinatorul a 32 de stele Michelin, a murit la Geneva, in urma unei grele suferinte. Joel Robuchon a fost recompensat de-a lungul vietii cu cele mai multe stele Michelin – 32 de stele – si detinea un record absolut.
Bucătarul secolului – premiat astfel în 1990, a murit la varsta de 73 de ani la Geneva, fiind bolnav de cancer. În timpul vieţii, Joël Robuchon a acordat un interviu redacţiei RFI Paris în care a vorbit despre marea sa iubire: bucătăria.
Premiat cu « meilleur ouvrier de France » în 1976, « chef de l’année » în 1987 iar apoi « cuisinier du siècle » în 1990, Joël Robuchon a fost le chef cu cele mai multe stele Michelin.
A fost autorul unor lucrări culinare de referinţă şi lasă în urma lui un imperiu mondial de restaurante: Paris, New York, Tokyo, Las Vegas, Hong Kong, Taipei, Montréal, Macao, Monaco, Londra. Pentru el, bucătăria a fost mereu o artă:
« Stiţi, este o mare dezbatere: sunt unii care spun că bucătăria nu este o artă iar eu cred că este o artă în sinea ei. Pentru mine arta este atunci când reuşm să creem o emoţie, când apelăm la simţuri – vederea, pipăitul, gustul iar bucătăria le implică pe toate acestea. Este adevărat că este o artă un pic efemeră. La un anumit moment, când ajungem la un nível anume se creează aşa o emoţie ca şi când ne-am afla în faţa unui tablou. Eu când merg la piaţă, spre exemplu, am momente în care îmi spun că sunt în faţa unui Monet. »
Pasiunea pentru gastronomie a descoperit-o în Seminarul din Mauléon, Deux Sevres, în care a studiat de la vârsta de 12 ani pentru a deveni preot catolic, după cum povestea chiar el, la microfonul RFI :
« Până la 15 ani am fost la Seminarul Catolic iar apoi, datorită situaţiei familiale, nu am mai putut continua. Dar, cât am fost la seminar, momentul meu de plăcere era să gătesc, să mă aflu în bucătărie. Apoi, îmi spuneam că bucătăria asta înseamnă – o relaxare, o ambianţă plăcută. Când am început efectiv să practic această meserie, nu a mai fost deloc la fel dar am avut norocul să lucrez cu bucătari excepţionali care iubeau ceea ce făceau şi care au reuşit să îmi transmită această iubire.
Am avut şansa să gătesc pentru regi, pentru preşedinţi şi oameni care erau în stare să achite tot ce aveau pentru a mânca ceea ce eu preparam. Am întâlnit oameni extraordinari pentru că am o meserie extraordinară care mi-a adus o satisfacţie incredibilă. Tinerilor pe care i-am învăţat să gătească le spuneam mereu: gândiţi-vă că o serviţi pe mama voastră, pe logodnica voastră… gătiţi cu iubire şi veţi vedea că asta se simte şi în farfurie.”
Chef Joël Robuchon a fost recompensat şi cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie franceză. Vă întrebaţi probabil ce îi plăcea să gătească cel mai mult. Ei bine, mâncărurile cât mai simple:
“ Reputaţia mi-am câştigat-o cu simplul piure de cartofi. Cred că astfel putem vedea un bucătar: unul care prepară produse sofisticate de fapt e uşor pentru el – puteţi uimi pe toată lumea căci nimeni nu ştie de fapt cum ar trebui să arate, să guste …sofisticatul, nimeni nu înţelege nimic. Dar, când puteţi spune despre o mâncare pe care o mâncaţi zilnic – “aceasta e mai bună decât de obicei” – asta este reuşita. Aşadar, da, un piure de cartofi este extrem de important. Si vă spun: în bucătărie cel mai important este să reuşiţi să faceţi ceva foarte simplu şi foarte gustos.”
Joël Robuchon a acumulat de-a lungul vieţii 32 de stele Michelin, un record absolut.