Joia Mare - Traditii si obiceiuri. Astazi se vopsesc ouale, iar crestinii care s-au spovedit se impartasesc
Breaking News Citate-Bancuri Social

Joia Mare – Traditii si obiceiuri. Astazi se vopsesc ouale, iar crestinii care s-au spovedit se impartasesc

In Sfanta si Marea Joi, cunoscuta si ca Joia Mare, zi de o mare insemnatate in istoria mantuirii, sunt praznuite patru momente deosebite din Saptamana Patimilor: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Hristos, Cina cea de Taina, la care s-a instituit Taina Sfintei Impartasanii (Euharistia), rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.

In dimineata din Joia Mare, oamenii merg la biserica sa se spovedeasca si sa se impartaseasca, iar seara participa la slujba celor 12 Evanghelii, imbracati in haine de doliu, facute din panza alba si cusute cu negru, conform site-ului www.crestinortodox.ro. Tot acum se duce la biserica paine, care va fi sfintita de preot, stropita cu vin si impartita enoriasilor in noaptea de Inviere.

Se spune ca din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. In majoritatea gospodariilor romanesti, Joia Mare este ziua dedicata copturilor pascale (pasca si cozonacii) si inrosirii oualor, simbol al Sarbatorii Sfintelor Pasti, in credinta ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica niciodata.

In Joia Mare din Saptamana Patimilor are loc slujba cunoscuta sub numele de Denia celor 12 Evanghelii. In unele manastiri, la sfarsitul Sfintei Liturghii, exista obiceiul ca staretul sa spele picioarele a 12 dintre calugari, in amintirea gestului facut de Mantuitor la Cina cea de Taina. In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Hristos, Cina cea de Taina, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Impartasanii numita si Euharistia, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. In aceasta zi iti este interzis sa faci mai multe lucruri, scrie crestinortodox.ro.

Ce sa nu faci in Joia Mare

Joia Mare mai este cunoscuta drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra, Joimarita. Pana la aceasta data femeile trebuiau sa termine de tors canepa. Se spunea ca vine Joimarita la femeile lenese sa vada cat au lucrat, iar daca le prinde dormind, le face neputincioase tot anul. Cateodata, o femeie batrana mergea pe la casele in care locuiau fete mari si dadea foc canepii netoarse.

In Joia Mare, dimineata, oamenii obisnuiesc sa mearga la biserica sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Seara, crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii, unde se imbraca haine de doliu, facute din panza alba si cusute cu negru. Tot in Joia Mare se duce la biserica paine, care va fi sfintita de preot, stropita cu vin si impartita enoriasilor in noaptea de Inviere.

In Vest, daca o familie prepara painea pentru Paste, aceasta este adusa cu vase noi. Din batrani se spune ca din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. Joia Mare este ziua dedicata copturilor pascale si inrosirii oualor, simbol al Sarbatorii Sfintelor Pasti. Strabunii credeau ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica niciodata.

In Joia Mare oamenii obisnuiesc sa se spovedeasca. In traditia populara, pentru ca joia a fost Sarutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se intalnesc sau care nu s-au vazut de mult timp sa nu se sarute pentru ca acest gest ar putea fi inteles ca o tradare.

In Sudul tarii, in Joia Mare, fetele obisnuiesc sa faca cate 12 noduri unei ate, punandu-si la fiecare cate o dorinta si dezlegandu-le atunci cand dorinta s-a implinit. Uneori, fetele isi pun ata sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul. Tot in Sud aici se pastreaza obiceiul de a spala picioarele celor din casa de catre femeile mai in varsta.

In traditia populara Joia Mare este considerata binefacatoare pentru morti. In acesta zi se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. Trditia spune ca in noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele mortilor se intorc la vechile lor locuinte, unde raman pana in sambata dinainte de Rusalii.

Uneori, se obisnuieste sa se dea de pomana apa, fie se arunca pe mormant o galeata de apa, fie se duce apa la femeile mai batrane. Se spune ca nu e bine sa speli rufe in aceasta in Joia Mare, pentru ca la morti, in loc sa ajunga pomana, se duce apa murdara de la spalat.

In Oltenia se fac si acum, in zori, in curti si / sau la morminte, focuri pentru morti din boz sau nuiele. Se crede ca ele inchipuiesc focul pe care l-au facut slujitorii lui Caiafa in curtea arhiereasca, sa se incalzeasca la el, atunci cand Iuda l-a vandut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfantul Petru, cand s-a lepadat de Iisus Hristos.

In Zona Clujului, de Joia Mare se striga peste sat. Insa strigarea o facea Voevoda Tiganilor – un flacau caruia i se comunicau abaterile fetelor si feciorilor din Postul Mare.

In Joia Mare, nu se fac sub nicio forma parastase.

Stiri pe aceeasi tema

ALERTA IN MOLDOVA! Tara, afectata de cel mai grav dezastru economic din ultimii ani. Populatia, in panica!

Cristiana Petrariu Bota

Pensiile, salariile, alocatiile si indemnizatiile vor fi platite in avans inaintea Sarbatorilor de Paste

Corina Alexandru

HISTRIA 15, cel mai mare exercitiu militar din Romania ultimilor 25 de ani

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult