Economie

Judetele din Romania in care se castiga cel mai bine

Topul judetelor cu cele mai mari salarii medii, clasament in care a fost inclusa si Capitala Romaniei, este dominat de Bucuresti, Ilfov si Sibiu, care ocupa primele trei locuri. Statisticile arata ca in Bucuresti salariul mediu net este de 2.540 de lei, adica aproximativ 570 de euro, acesta fiind singurul caz in care indicatorul depaseste 500 de euro.

Conform INS, cele mai mici salarii se inregistreaza in judetul Harghita – aproape jumatate din cat se castiga in Capitala.

Analistii spun ca bucurestenii sunt favorizati de prezenta companiilor multinationale si a bancilor, domeniu in care se inregistreaza cele mai mari castiguri.

Tara cu cele mai mari salarii din Europa

Primele trei clasate sunt urmate in top de judetele Cluj si Timis, acestea fiind singurele unde salariile medii depasesc media la nivel national, care, conform INS, este de 1.800 de lei.

La coada clasamentului se afla judetele Harghita, Suceava, Vaslui, Covasna si Bistrita Nasaud, unde castigurile medii sunt sub 300 de euro.

In ceea ce priveste puterea de cumparare, statisticile arata ca, la nivel national, aceasta a crescut fata de anul 2009, pentru ca in timp ce salariile medii au crescut cu 32%, preturile s-au majorat cu doar 24%.

Totusi, in cazul a 15 judete cresterea preturilor a fost mai mare decat cea a salariilor medii. Datele INS luate in calcul sunt cele din mai 2015, inainte de reducerea TVA la alimente.

Stiri pe aceeasi tema

MedLife a preluat actiunile companiei Ghencea Medical Center din Bucuresti

Ioana Badulescu

SALARII. Ministrul Muncii: Salariile bugetarilor vor creste, in fiecare an, cu 25% din diferenta dintre salariul pe care urmeaza sa il aiba in 2022 si cel din prezent

Ioana Badulescu

Luca Niculescu, propus ambasador la Paris: Voi duce actori economici romani in Franta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult