11.4 C
România
19 septembrie 2024
Breaking NewsExterne

Julian Asange, fondatorului WikiLeaks, a fost arestat la Londra, dupa ce fost scos cu forta din Ambasada Ecuadorului. Theresa May: Nimeni nu e mai presus de lege!

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat joi de politia din Marea Britanie, dupa ce agentii au fost invitati sa intre in ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange se refugiase din 2012, informeaza Reuters. Premierul britanic Theresa May apreciaza ca arestarea lui Julian Asaange arata ca ”nimeni nu e mai presus de lege”.

Julian Assange, in varsta de 47 de ani, a fost arestat astazi, 11 aprilie, de agenti ai Serviciului Metropolitan de Politie (MPS) la Ambasada Ecuadorului”, a transmis politia britanica.

Institutia mentionata a adaugat ca agentii sai l-au arestat pe Assange dupa ce acestia au fost ”invitati de catre ambasador sa intre in ambasada, ca urmare a retragerii dreptului de azil de catre guvernul ecuadorian”.

Pe de alta parte, Guvernul ecuadorian a anuntat ca, in cadrul deciziei sale de a-l expulza pe Julian Assange din Ambasada sa de la Londra, i-a retras cetatenia ecuadoriana pe care i-a acordat-o anul trecut, intr-o incercare esuata de a pune capat zgomotosului sejur al australianului in misiunea sa diplomatica.

Luni, 9 aprilie, ministrul de externe al Ecuadorului, Jose Valencia, declarase ca tara sa va decide ‘in timp util’ daca mentine sau nu azilul diplomatic acordat fondatorului WikiLeaks, in contextul in care, anterior, Ministerul Afacerilor Externe de la Quito difuzase un comunicat in care il acuza pe Assange ca a dat dovada de nerecunostinta si lipsa de respect fata de Ecuador.

Premierul britanic Theresa May apreciaza ca arestarea lui Julian Asange arata ca ”nimeni nu e mai presus de lege”.

May a facut aceasta declaratie in Camera Comunelor, dupa arestarea fondatorului WikiLeaks, care a fost tarat afara din Ambasada Ecuadorului, in care s-a refugiat pentru a evita extradarea.

Ecuadorul a anuntat ca-i retrage statutul de azilant, evocand incalcari repetate ale unor conventii internationale.

Assange urmeaza sa compara joi in fata justitiei, la Westminster, in legatura cu acuzatii cu privire la incalcarea eliberarii sale pe cautiune in 2012 si extradarii sale in Statele Unite.

SUA IL ACUZA PE ADDANGE DE CONSPIRATIE IN VEDEREA ACCESARII NEAUTORIZATE A UNOR COMPUTERE APARTINAND PENTAGONULUI

Departamentul american al Justitiei il acuza pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange de conspiratie, impreuna cu Chelsea Manning, in vederea accesari neautorizate a unor computere guvernamentale, relateaza The Associated Press.

Aceasta inculpare a fost anuntata joi, dupa ce Assange a fost arestat la londra in legatura cu o cerere americana de extradare, dar si din cauza ca a incalcat conditiile eliberarii sale pe cautiue in Marea Britanie, in 2012.

Avocatul sau a anuntat ca Assange intentioneaza sa conteste orice acuzatii formulate de catre Statele Unite impotriva sa.

In actul de acuzare, Assange este acuzat ca a ajutat-o pe Manning, un fost analist american in domeniul informatiilor, sa sparga o parola care l-a ajutat pe Manning sa acceseze computere ale Pentagonului.

ECUADORUL II RETRAGE CETATENIA ECUADORIANA

Pe de alta parte, Guvernul ecuadorian a anuntat ca, in cadrul deciziei sale de a-l expulza pe Julian Assange din Ambasada sa de la Londra, i-a retras cetatenia ecuadoriana pe care i-a acordat-o anul trecut, intr-o incercare esuata de a pune capat zgomotosului sejur al australianului in misiunea sa diplomatica.

Quito au acuzat sustinatori ai WikiLeaks si doi hackeri rusi ca au incercat sa destabilizeze tara. 

Ministrul ecuadorian de Interne Maria Paula Romo a acuzat un colaborator apropiat al WikiLeaks de faptul ca a efectuat, anul acesta, impreuna cu fostul ministru ecuadorian de Externe Ricardo Patino, vizite in mai multe tari, intre care Peru, Spania si Venezuela, cu scopul de a incerca sa subineze actualul Guvern.

Ea nu a dezvaluit identitatea acestui colaborator al WikiLeaks, insa a anuntat ca numele acestuia si al celor doi hackeri rusi – care lucreaza in Ecuador – urmeaza sa fie dezvaluite autoritatilor judiciare.

ANCHETA SUEDEZA?

Procurorul-sef suedez Ingrid Isgren a anuntat ca autoritatile din tara sa nu au putut sa ”decida pe baza informatiilor disponibile” daca o ancheta inchisa cu privire la presupuse infractiuni sexuale care-l vizeaza Assange poate fi redeschisa, in cazul in care acesta revine in Suedia pana la expirarea prescrierii, in august 2020.

Justitia suedeza a inchis in 2017 o indelungata ancheta cu privire la un presupus viol de care Assange a fost acuzat, apreciind ca era imposibil sa-l aresteze sau inculpe ”in viitorul previzibil” din cauza statutului sau protejat in interiorul Ambasadei Ecuadorului la Londra.

 

Articole asemănătoare

Care vor fi efectele deciziei CCR privind interceptarile SRI? Judecator UNJR: Se va stabili de la caz la caz

Lucy Ionesco

Romania expulzeaza un diplomat rus in semn de solidaritate cu Marea Britanie in cazul Serghei Skripal

Ioana Badulescu

Ministrul Justitiei a sesizat CSM cu privire la acuzatiile PNL la adresa procurorului general al Romaniei

Lucy Ionesco