-1.1 C
România
7 decembrie 2023
Modificari la Codul Muncii: Angajatorii, obligati sa elibereze nota de lichidare pentru angajati la incheierea unui contract de munca
Breaking NewsEconomie

Jumatate dintre companiile din Romania si-au lasat angajatii sa lucreze de acasa in contextul coronavirusului

Masura de protectie principala pe care au luat-o companiile in contextul coronavirusului este ca si-au lasat angajatii sa lucreze de acasa. 50% dintre companii si-au permis aceasta masura, arata un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits in Romania. Companiile din Romania au oferit posibilitatea angajatilor de a lucra de acasa pentru activitatile care au permis aceasta masura, iar 5 din 10 au modificat programul de lucru. Opt din 10 companii au oferit materiale de protectie angajatilor. 

Aproape toate companiile (96%) au anulat deplasarile in strainatate. Opt din 10 companii au implementat masuri suplimentare pentru igienizarea si curatenia regulata a spatiilor de lucru si au oferit materiale de protectie (masti, manusi, gel dezinfectant) angajatilor.

Exista si schimbari la nivel organizational. Cinci din 10 companii au modificat programul de lucru si patru din 10 au implementat program alternativ, in echipe, pentru a diminua densitatea angajatilor in spatiul de lucru.

In ceea ce priveste remuneratia, circa 60% dintre companii au implementat deja cresterile salariale planificate pentru acest an sau urmeaza sa le implementeze in curand. Un sfert dintre organizatii au decis implementarea lor in a doua parte a anului si stau in expectativa pe fondul incertitudinii date de contextul economic.

17% dintre organizatii planuiesc sa inghete salariile, in timp ce 3% dintre companii iau in calcul descresteri. Media diminuarii salariale pentru companiile care iau in calcul aceasta masura este de 20% pentru toate categoriile de angajati.

Sapte din 10 organizatii si-au planificat mentinerea numarului actual de angajati si cauta solutii pentru realizarea acestui lucru.

15% dintre organizatii doresc cresterea numarului de angajati, in timp ce 10% dintre acestea au confirmat ca iau in calcul reorganizarea in perioada urmatoare.

In cea ce priveste companiile care si-au suspendat temporar activitatea sau si-au redus programul de lucru ca urmare a impunerii masurilor de distantare sociala, 30% dintre acestea platesc in continuare angajatii la acelasi nivel salarial, 14% dintre companii au redus nivelul salariilor proportional cu diminuarea numarului de ore lucrate, iar 20% dintre companii au implementat somajul tehnic in conditiile noilor prevederi legate de starea de urgenta.

Studiul realizat de Mercer Marsh Benefits s-a derulat in perioada 1-10 aprilie 2020 si la furnizarea datelor au participat 160 de companii.

Related posts

Streinu-Cercel: Spirtul medicinal nu este bun in lupta cu noul coronavirus

Lucy Ionesco

Primarul din Miercurea Ciuc i-a daruit lui Iohannis steagul secuiesc. Presedintele Romaniei i-a raspuns pe masura. FOTO

Delia Ion

Primii refugiati trimisi de UE vor ajunge in Romania in martie. Suntem pregatiti?

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult