21.1 C
România
24 septembrie 2023
Profesori
Social

Jumatate dintre profesori nu sunt de acord sa se vaccineze impotriva COVID-19, dar doresc reintoarcerea la scoala

Peste jumatate dintre angajatii din invatamant nu vor sa se vaccineze impotriva COVID-19,  dar doresc sa se reintoarca fizic la scoala. Potrivit unui sondaj realizat de Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” in perioada 16 – 21 decembrie 2020, peste jumatate (56,3%) dintre angajatii din invatamant nu sunt de acord sa se vaccineze impotriva Covid-19.

“Federatia Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret’ a realizat, in perioada 16 – 21 decembrie 2020, un sondaj in randul angajatilor din invatamant, pentru a vedea perceptia acestora privind redeschiderea unitatilor scolare si vaccinarea voluntara. Chestionarul vine in contextul in care Agentia Europeana pentru Medicamente ar urma sa aprobe in 23 decembrie vaccinul Pfizer/BioNTech, primul vaccin pentru COVID pentru uz in Uniunea Europeana. Astfel, din ianuarie, autoritatile romane ar urma sa inceapa vaccinarea populatiei.

Potrivit Strategiei de vaccinare, in Romania, in prima etapa vor intra cadrele medicale, urmand ca in etapa a doua sa fie cuprinsi si angajatii din sistemul de invatamant. Pe scurt: peste 13.000 de angajati din invatamant au raspuns la chestionar; 56,3% dintre repondenti spun ca nu sunt de acord sa se vaccineze impotriva Covid-19; 43,2% dintre repondenti afirma ca doresc revenirea la scoala si la predarea fata in fata inainte de inceperea campaniei de vaccinare”, se spune intr-un comunicat al federatiei.

Organizatia mentioneaza ca 13.356 de angajati din invatamant au raspuns la intrebarile puse de FSE “Spiru Haret”, cele mai multe dintre acestea (92,6%) fiind cadre didactice.

In ceea ce priveste categoria de varsta, cei mai multi dintre respondenti sunt in categoria de varsta 40 – 49 ani (38,3%), urmeaza cei din categoria de varsta 50 – 59 ani (23,3%) si cei din categoria 30 – 39 de ani (21,8%).

“Putem spune ca rezultatele sunt edificatoare pentru toate zonele si nivelurile de invatamant. La intrebarea ‘In ce zona predati?’ 49% dintre repondenti au spus ca sunt din municipii cu peste 15.000 de locuitori plus municipiul Bucuresti; 21,7% predau intr-un oras; 29,3% in comune si sate. Observam ca majoritatea persoanelor chestionate doresc redeschiderea unitatilor de invatamant si revenirea la predarea fata in fata. Astfel, peste 70% din cei care au raspuns la chestionar, mai precis 73,1%, doresc redeschiderea gradinitelor; 75,7% doresc ca elevii din clasele pregatitoare si I-IV sa revina in clase; 70,6% sunt pentru redeschiderea scolilor pentru elevii claselor V-VIII; 69,4% au raspuns ca vor redeschiderea liceelor si scolilor profesionale”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei mentionate, cu toate ca cei mai multi dintre angajatii din invatamant care au raspuns la chestionar doresc reintoarcerea la scoala, se observa ca majoritatea nu este de acord sa se vaccineze – 56,3% – chiar daca vaccinul va fi gratuit.

″In ceea ce priveste momentul revenirii la predarea fata in fata, observam ca 43,2% doresc sa revina in scoli cat mai curand posibil, in timp ce 41,4% considera ca reluarea cursurilor ar trebui sa aiba loc dupa finalizarea campaniei de vaccinare la nivel national”, se mai spune in comunicat.

 

Related posts

Octavian Bitu, finul ministrului Banicioiu, arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Bucuresti

Lucy Ionesco

Memorandum privind lansarea programului de inzestrare a armatei cu sisteme de rachete Patriot

Ioana Badulescu

Radu Mazare la DNA in dosarul ANRP 5: Vreti sa comentez eu raportul de evaluare? Sunt inginer

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult