24.5 C
România
1 octombrie 2022
Kelemen Hunor - UDMR
Politica

Kelemen Hunor sustine ca Romania incalca drepturile maghiarilor in mod repetat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat la Camera Deputaţilor, a declarat într-o intervenţie la RFI ca România incalcă în mod repetat drepturile maghiarilor şi a completat că poate da „o mie de exemple” de drepturi ale maghiarilor care sunt încălcate la ora actuală. In opinia lui Kelemen Hunor, România va fi un exemplu de integrare a minorităţilor etnice când minorităţile vor spune că este un model. 

Întrebat dacă există drepturi ale maghiarilor care sunt încălcate în România, Kelemen Hunor a răspuns: „Multe. Nu degeaba am făcut două rapoarte paralele despre drepturile minorităţilor (…), care nu sunt respectate. Sunt legi care există, au fost votate în Parlament, legea învăţământului, legea inscripţiilor bilingve, folosirea limbii materne în administraţie şi nu sunt respectate. Pot să vă dau o mie de exemple. Am prezentat două rapoarte paralele despre aceste încălcări şi despre aceste nemulţumiri. Trebuie să vorbim sincer şi deschis despre acest subiect, nu este un tabu”.

Vezi si: Ungaria acuza Romania ca hartuieste sistematic oficiali maghiari sub pretextul luptei impotriva coruptiei

Liderul UDMR dă ca exemplu negativ legea învăţământului: „Nu se respectă de mai bine de patru ani de zile acel articol care se referă la învăţarea în limba maternă la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş şi nimeni nu este sancţionat, nimeni nu este tras la răspundere, deci legea este facultativă pentru unii”.

Întrebat cum îşi explică totuşi faptul că România a fost dată de unii oficiali europeni drept exemplu de integrare a minorităţilor etnice, Kelemen Hunor a replicat:

„A fost dată de către oficialii români. Noi spunem că atunci va fi un exemplu când minoritatea respectivă va spune că este un model. Până când noi nu spunem că este un model, daţi-ne dreptul să avem această părere în continuare. Noi ar trebui să spunem, nu oficialii Ministerului de Externe”.

Related posts

Guvernul Orban isi angajeaza raspunderea pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin

Lucy Ionesco

Nicolae Banicioiu si-a dat demisia de la conducerea filialei PSD Sector 4

Lucy Ionesco

Guvernul Orban s-ar baza pe voturi de la parlamentari care nu au votat motiunea de cenzura

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult