Klaus Iohannis, inainte saplece la Consiliul European: Romania sustine crearea unei uniuni a energiei
Politica

Klaus Iohannis, criticat de Europa Libera: Nu se grabeste sa-si respecte promisiunile electorale

Radio Europa Liberă a vorbit intr-un stil foarte critic despre primele 100 de zile de mandat prezidențial ale lui Klaus Iohannis, afirmand ca acesta are un stil mult prea relaxat de a face politică si nu se grabeste sa-si respecte promisiunile electorale. Jurnaliştii de la Radio Europa Liberă au inclus aceste concluzii intr-o analiză dură a primelor 3 luni de mandat prezidenţial pentru Klaus Iohannis.

Europa Libera subliniază faptul că şeful statului are un stil mult prea relaxat de a face politică şi că nu se grăbeşte să îşi respecte promisiunile din campania electorală.

În plus, Iohannis a făcut mai multe vizite externe, care nu au avut însă niciun rezultat concret, cum ar fi drumul României spre Schenghen.

Preşedintele a rămas restant şi după întâlnirea cu Recep Erdogan în privinţa relaţiei energetice cu Turcia dar şi în cazul situaţiei românilor din Ucraina, după discuţiile cu Petro Poroşenko.

Vezi si: IOHANNIS: Nu vreau sa fiu nici un presedinte jucator, nici tatuc

Cu toate acestea, Iohannis a ales să plece în concediu după doar trei luni de mandat. Jurnalistii susţin că potrivit legii, un angajat nou al statului are acest drept doar după 11 luni de muncă.

Astfel, lipsa de reacţie a preşedintelui României la ce se întâmplă în jurul ţării, dar mai ales la subiectele importante din interior ar putea să îi erodeze acestuia imaginea publică.

Radio Europa Liberă remarcă, printre altele, tăcerea lui Iohannis în cazul blocajului pe care Parlamentul României îl face la adresa justiţiei, dar şi faptul că nu a discutat cu premierul Victor Ponta despre noul cod fiscal.

Vezi si: Iohannis este in vacanta de Pasti pana in 10 aprilie

Va prezentam mai jos materialul integral publicat de Europa Libera pe pagina online:

Președintele României nu se grăbește în nicio privință, nu vrea să forțeze lucrurile, nu insistă să aducă la putere un guvern liberal și mai ales nu vrea să facă opozție.

La doar trei luni de la instalarea lui la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a plecat în vacanță, înainte să fi rezolvat vreuna dintre problemele despre care a vorbit în campania electorală.

A făcut mai multe vizite oficiale, în special de curtoazie, fără rezultate concrete deocamdată în ceea ce privește drumul României spre Schengen sau în alte domenii, cum ar fi cel energetic în relația cu Turcia sau cel referitor la minoritatea română din Ucraina pe axa București-Kiev.

În schimb președintele român a adunat 1,5 milioane de fani pe Facebook, despre care amintește inclusiv în discursuri oficiale, semn că un aspect important pentru noul șef de stat este cultivarea propriei imagini.

Iohannis va lansa o noua carte autobiografica, „Primul pas”

Mai mult Klaus Iohannis a scris o nouă carte despre el, care va fi lansată la Târgul Internațional Bookfest de la finele lunii mai, care are loc în București.

„Primul pas” este titlul noului său volum, care este urmarea naturală a cărții „Pas cu pas”, apărută în perioada campaniei electorale și lansată la Târgul Gaudeamus după ce Iohannis a devenit președinte, înregistrând un succes neașteptat: peste 130.000 de volume vândute.

Poate că președintele își va prezenta în acest text proiectele politice, fiindcă despre realizări ar fi prea puține de spus.

Stilul său relaxat de a face politică este încă apreciat de români, dar numărul simpatizanților săi este în scădere.

Lipsa lui de reacție la ceea ce se întâmplă în jurul țării și mai ales la subiectele importante din interior ar putea în timp să-i erodeze imaginea la care ține atât de mult, fiindcă este vorba despre teme complicate sau grave, pe care președintele le lasă să treacă dând senzația că nu-i pasă foarte mult.

Este cazul blocajului pe care Parlamentul României continuă să-l facă în detrimentul justiției, ferindu-i de arest preventiv pe cei acuzați de corupție sau apărându-i pe foștii miniștri de urmărirea penală.

În același timp noul Cod fiscal, care ar putea dezechilibra economia autohtonă nu a fost discutat de președinte cu premierul român.

Iohannis a anunțat că după sărbătorile de Paști va relua consultările începute cu partidele în luna ianuarie, dar nu a menționat nimic despre vreo dezbatere referitoare la stabilitatea fiscală a țării.

Această temporizare a lucrurilor sugerează că președintele are suficient timp la dispoziție pentru a face lucruri și că în primele trei luni abia s-a acomodat.

Relaxarea lui politică în contextul amenințărilor directe venite dinspre Rusia și a unui guvern populist, care vrea să cheltuie mai mulți bani decât poate strânge la buget arată nu doar cumpătare, ci și o oarecare inadecvare la realitate.

La fel și plecarea lui Klaus Iohannis în Insulele Madeira (Portugalia) în concediu, deși potrivit legilor, un nou angajat – la stat și la privat – poate beneficia de acest drept numai după 11 luni de muncă.

Șeful statului are, însă, desigur, un statut special, dar graba de a pleca în vacanță contrastează prea mult cu lentoarea sa politică.

Stiri pe aceeasi tema

Ministrii din Guvernul Shhaideh: Mihai Tudose la Ministerul Economiei, Georgian Pop la Ministerul Apararii, Robert Cazanciuc la Justitie

Cristiana Petrariu Bota

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tudose a fost depusa la Parlament de PNL si USR. Textul motiunii

Cristiana Petrariu Bota

Alina Gorghiu anunta schimbari in PNL care vor fi validate la Consiliul National de vineri

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult