13.1 C
România
28 octombrie 2020
Klaus Iohannis, inainte saplece la Consiliul European: Romania sustine crearea unei uniuni a energiei
Politica

Klaus Iohannis, inainte de Consiliul European: Romania sustine crearea unei uniuni a energiei

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la plecarea la Bruxelles unde va participa la Consiliul European de primavara, ca Romania sustine crearea unei uniuni a energiei bazata pe cele 5 dimensiuni propuse de Comisia Europeana: securitate energetica, piata interna a energiei, eficienta energetica, protectia mediului, precum si cercetarea, inovarea si competitivitatea in domeniu. 

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

Azi si maine voi participa, la Bruxelles, la reuniunea de primavara a Consiliului European.

Principalele teme pe ordinea de zi a reuniunii sunt: Uniunea Energiei, Semestrul european, Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, precum si cateva teme de actualitate din sfera relatiilor externe ale Uniunii Europene, cum ar fi Parteneriatul Estic, situatia din Ucraina, relatiile cu Federatia Rusa, Libia, posibil si altele.

Romania sustine crearea unei Uniuni a Energiei, bazata pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeana: securitatea energetica, piata interna a energiei, eficienta energetica, protectia mediului, precum si cercetarea, inovarea si competitivitatea in domeniu.

In evaluarea noastra, crearea Uniunii Energiei va aduce avantaje importante pentru statele membre. Prioritatile care trebuie avute in vedere sunt crearea unei reale Piete Interne in domeniul energiei, valorificarea mai eficienta a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea infrastructurii care sa permita o mai buna conectare intre statele membre ale Uniunii.

In cadrul discutiilor legate de semestrul european, vom avea un schimb de opinii cu privire la situatia si perspectivele economice ale Uniunii Europene. Vom conveni asupra liniilor directoare integrate pentru politicile economice si pentru ocuparea fortei de munca, finalizand astfel, prima etapa a semestrului european 2015.

Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Romania sustine finalizarea cu succes a negocierilor cat mai curand posibil.

In ceea ce priveste relatiile externe, vor fi dezbateri in perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic care se va desfasura la Riga in luna mai a acestui an. In opinia noastra, viitorul Summit trebuie sa fie un moment important pentru consolidarea relatiei Uniunii cu statele partenere, in special cu cele care au avansat in procesul de apropiere de Uniunea Europeana. Ma refer la Republica Moldova, Ucraina si la Georgia.

Va fi dezbatuta situatia din Ucraina cu accent pe modalitatea in care Acordul Minsk II este implementat. In acest context, vor fi analizate relatiile Uniunii cu Federatia Rusa.

Stiri pe aceeasi tema

Acte normative adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 25 ianuarie

Cristiana Petrariu Bota

Gheorghe Nichita, primarul de Iasi, a renuntat la functiile detinute in PSD

Cristiana Petrariu Bota

Crin Antonescu, suparat pe fostul aliat Victor Ponta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult